Mielipide

Pullamössösukupolvi sai taudista talvisotansa

Koronavirukseen on ylireagoitu rajusti. Kausi-influenssaan voi Suomessa kuolla 1 000 ihmistä, liikenneonnettomuuksiin 400 ja alkoholiin 1 500 ihmistä vuodessa. Koronavirus on vaarallisuudessaan näihin asioihin vertautuva uhka.

Vain koronavirus silti pysäyttää yhteiskunnan. Ilmeisesti on olemassa oikeita ja vääriä tapoja kuolla. Kausi-influenssaan kuoleminen ei niin haittaa, mutta koronavirukseen kuoleminen halutaan estää hinnalla millä hyvänsä.

Koronavirus on käytännössä kausi-influenssa sillä erotuksella, että siihen ei ole rokotetta ja se tarttuu hieman herkemmin. Koronavirus ja yhtälailla kausi-influenssa on vaarallinen riskiryhmille muttei juurikaan muille.

Koronaviruksen torjuntaan olisi pitänyt riittää täsmätoimet. Oleellista on huolehtia siitä, että virus ei pääse leviämään terveyskeskuksissa, sairaaloissa, vanhainkodeissa ja vanhusten kotihoidossa.

Riskiryhmiin kuuluvat työikäiset pitäisi laittaa valtion tukemalle sairauslomalle ja riski­ryhmään kuuluvat koululaiset ja opiskelijat etäopetukseen. Muun yhteiskunnan sen sijaan pitäisi toimia normaalisti ja terveiden ihmisten elää normaalia elämää.

Mitä enemmän riskiryhmiin kuulumattomat ihmiset sairastavat koronaa, sitä nopeammin koronalle saadaan immuniteetti ja virusepidemia hellittää.

Koronaviruksen aiheuttamat taloudelliset vaikutukset tulevat todennäköisesti aiheuttamaan enemmän inhimillistä kärsimystä kuin virus itsessään.

Koronan torjumiseen olisi pitänyt riittää täsmätoimet, mutta mopo karkasi käsistä ja koko yhteiskunta lähes pysäytettiin.

Koronasta tehtiin pullamössösukupolven talvisota eli kokoaan suurempi asia.

Juha Nihulampi

Asikkala

Lue lisää