Mielipide

Vesivoima olisi järkiteko

Viime aikoina on puhuttu Lapin sulamislumien aiheut­tamasta vuosittaisesta tulvavaarasta. Tulvavesien hyöty­käyttö sähköntuotantoon olisi järkevää varsinkin kun maailmassa myllätään jo maat ja mannut akkuteollisuuden raaka-aineiksi.

Valmistuttuaan teko­allasvoimalamme tuottaisi tulva­vesillä lähes ilmaista kotimaista sähköä. Hankkeen valmistumisajankohta olisi ennakoitavissa kotimaisin voimin tarkemmin kuin yhä rakenteilla olevan ”made in EU” Olkiluoto kolmosen.

Eräissä maissa – joissa vesi on todella kortilla – kerätään sadekauden ylimääräiset vedet sekä käsitellyt ja kierrätettävät jätevedet maatalouden tarpeisiin. Esimerkiksi Israelissa näiden vesien kierrätysaste on 86 prosenttia. Meillä jatketaan vastaavasti putkia vesistöihin.

Se, että joku ampuu itseään polveen, on hänen henkilökohtainen ratkaisunsa, mutta jos luonnonsuojelun nimissä rampautetaan kotimaista huolto­varmuutta, kauppatasetta ja työllisyyttä, se on mielestäni sulaa edesvastuuttomuutta ja vahingontekoa.

Toivon, että ruuhka-­Suomi ottaisi osaa omalla tontillaan ennallistamiseen ja ympäristön­suojeluun. Voisitte aloittaa erityisen arvokkaaseen luontokohteeseen rakennetusta hotelli Korpilammesta – hotelli talkoilla purkuun, puro virtaamaan vapaaksi ja lampi tyhjäksi.

Entisen Vesihallituksen arkistosta löytyvät tiedot ennen vuotta 1975 vallinneesta, tavoitteena olevasta luonnontilasta. Onhan Urho Kekkosen istuttama metsäkin pieteetillä entisöity takaisin luonnon­tilaan.

Martti Sihvonen

Tohmajärvi

Teko­allasvoimala tuottaisi tulva­vesillä lähes ilmaista koti­maista sähköä.

Lue lisää