Mielipide

Vuoden lehtikuva oli huono valinta

Vuoden lehtikuvaksi valittiin kuva, jossa karjanomistaja itse lopettaa hiehoa. Tuomariston mukaan kuva ”kiteyttää suomalaisen maanviljelijän ahdingon.”

Se voi kuvata yksittäisen maatilan tragediaa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä tavallisen karjatilan kanssa. Kuvan tilanteen yleistäminen suomalaisten maatilojen ahdinkoa kuvaavaksi on epäeettistä ja katsojia harhaanjohtavaa.

Normaalissa karjanpidossa tuotannon loppuessa eläimet toimitetaan teurastamolle, jossa ne lopetetaan asianmukaisin menetelmin ja tila saa lihasta korvauksen. Miksi eläimiä ei lähetetty teurastamolle?

Kuvassa ei näy hiehon korvissa korvamerkkejä, jotka ovat eläimen tunnistamiseksi pakolliset ja joita ilman sitä ei voi viedä teurastamolle – onko tilanne ajautunut niin huonoksi, ettei merkkejä ole?

Eläimen sitominen traktorin kauhaan ja riuhtovan eläimen lopettaminen käsiaseella on eläinsuojelullisesti ja ihmisten turvallisuuden kannalta huono ratkaisu. Suomalaisen maanviljelijän tilanne ei ole helppo, mutta normaalilla karjatilalla ei jouduta kuvan esittämään tilanteeseen.

Minusta kuvassa ei ole mitään ”raamatullista”. Se on hyvin surullinen kuva tilanteesta, joka olisi pitänyt hoitaa toisin, eikä ainakaan kuvata ja julkaista kuvia lehdissä.

Satu Pyörälä

eläinlääkäri

professori emerita

Se on hyvin surullinen kuva tilanteesta, joka olisi pitänyt hoitaa toisin.

Lue lisää

"Tämä on villiä, hälyttävää ja töykeää touhua – kodinhoitajat ovat nykyään ovelta ovelle -kävijöitä"

”Olen huomannut, miten populistista keskustelua Suomessa käydään ja siinä erityisesti naudat ovat suurin pahis" – kotieläinlobbarin arki eletään Valtimolla ja Brysselissä

Miten eettisesti hoito toteutetaan?

Valikoivaa journalismia