Mielipide

Mitä kuuluu 4H:lle?

Elin lapsuuteni ja nuoruuteni 16 ensimmäistä elinvuotta maaseudulla. Siihen aikaan maaseudulla oli lapsia ja nuoria sekä myös toimiva 4H.

Kerhoneuvoja ohjasi kasvipalstojen hoidossa, järjesti erilaisia kursseja ja tilaisuuksia. Käytiin lähiseuduilla retkillä. Matkat tehtiin kuorma-auton lavalla lankkupenkeillä istuen.

Sitten ajauduin ”kaupunkikierrokselle” Oulu–Lahti–Forssa. 4H jäi, eikä muitakaan kerhoja osunut kohdalle. Lopulta jämähdin Sotkamoon. Sotkamossa oli kyllä 4H:n toimintaa, mutta olin ja olen jo yli-ikäinen siihen.

Olen nyt tilannut pätkiä Maaseudun Tulevaisuutta ja huomasin, että ei siinä kerrota mitään 4H:n toiminnasta. Eikö maaseudulla ole enää lapsia ja nuoria? Vai onko heillä muita mielenkiinnon kohteita, ettei enää ole 4H:ta?

Onhan aika muuttunut: ei enää matkustella retkille kuorma­-auton lavalla lankku­penkeillä istuen. Muistoja siitä ajasta on enää vain nuoren penkkariajelut kuorma-autojen lavoilla.

Kysymys kuuluukin: Vieläkö 4H toimii ja jos, niin miten?

Anja Säkkinen

Sotkamo

Lue lisää

Sukutilan navetan seinään ilmestyi ylimääräisiä ikkunoita, mutta silti vesivärityö opetti minulle valtavasti itsestäni

Karstulan sivukylällä postinjakelu on ollut retuperällä jo pitkään – lähes kaikki posti saapuu nykyään sähköisessä muodossa

Yli kaksitoista kirjaa, jotka sinun kannattaa lukea

Ikäihmiset suojelussa