Kiitos kysymästä, 4H:lle kuuluu hyvää - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Kiitos kysymästä, 4H:lle kuuluu hyvää

Anja Säkkinen (MT 15.4.) oli kiinnostunut, mitä 4H-järjestölle kuuluu ja miten 4H nykyisin toimii. Hänellä oli paljon kokemusta toiminnastamme vuosikymmenten takaa. Olemme iloisia voidessamme vastata: Kiitos, järjestölle kuuluu oikein hyvää.

4H-toiminta on kysyjän kokemusten jälkeen kehittynyt samassa tahdissa kuin suomalainen yhteiskunta. 2020-luvun alkaessa 4H on lähes 50 000 jäsenen järjestö, jossa paikallisesta nuorisotyöstä vastaavat 205 4H-yhdistystä eri puolilla Suomea, maaseudulla ja kaupungeissa.

Alakouluikäisille lapsille 4H merkitsee monipuolista kerho- ja tapahtumatoimintaa, jossa keskeisiä teemoja ovat ruoka, metsä ja kädentaidot. Vuonna 2019 harrastamisen mahdollisuuksia lapsille tarjosi lähes 2 700 kerhoa ja niiden yhteensä 3 600 ohjaajaa.

Ohjaajista 2 500 oli alle 18-vuotiaita. Monille heistä kerhon ohjaaminen tarjosi tärkeän, ensimmäisen työkokemuksen.

Yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille nuorille 4H tarkoittaa muun muassa kesätyömahdollisuuksia omassa kotikunnassa sekä mahdollisuuksia talous- ja työelämätaitojen harjoitteluun. Vuonna 2019 4H:n kautta työllistyi lähes 7 000 nuorta, joille maksettiin palkkoja 3,9 miljoonaa euroa.

Nuoret tekivät työtä muun muassa puutarhoissa, kotitalouksissa, maatiloilla, eläinten hoitajina sekä erilaisten tapahtumien tuottajina. Työelämätaitojen perusteita nuoret oppivat esimerkiksi järjestön organisoimissa Ajokortti työelämään -koulutuksissa, joille on osallistunut yli 40 000 nuorta.

Yrittäjyydestä kiinnostuneille 4H tarjoaa konkreettisen tavan yrittäjyyden kokeiluun jo 13-vuotiaasta lähtien. Nuoren yrittäjän tukena on henkilökohtainen yritysohjaaja sekä paikallinen 4H-yhdistys.

Vuonna 2019 4H-yrittäjiä oli yhteensä 1 578, määrä kasvaa vuosittain. Kaikkien 4H-yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli 1,72 miljoonaa euroa.

Muuttuvassa maailmassa järjestön toiminnan keskeiset sisällöt – ruoka, metsä ja kädentaidot – ovat uudella tavalla ajankohtaisia. Kiinnostus näihin teemoihin yhdistää lapsia ja nuoria maaseudulla ja kaupungeissa. Parhaimmillaan se johtaa 4H-harrastuksen kautta alan koulutukseen ja omaan ammattiin.

Maaseudun Tulevaisuus on pitänyt toimintaamme omasta näkökulmastani mukavasti esillä. Kehitämme mielellämme yhteistyötä lehden kanssa edelleen, jotta ajantasainen tieto toiminnastamme tavoittaisi vielä paremmin kiinnostuneet lukijat.

Marjaana Liukko

järjestöjohtaja

Suomen 4H-liitto

Lue lisää

Koneviesti: Urakointiyrittäjä Aki Kipinä kertoo, miten hyviä työntekijöitä löytää – "Työvoimatoimiston avulla löytyi valitettavasti lähinnä työn vieroksujia ja alkoholisteja"

4H:n hankkeella kasvatetaan Suomen hiilinieluja – nuoret istuttavat taimia käytännön ilmastotöinä

Ikäihmiset suojelussa

Liikkuminen estää nuorten masennusta: Normaali kävelykin riittää