Mielipide

Vasikkapula

MTK on oikeassa, että ei enää rakennettaisi uusia kasvatuspaikkoja, mutta aivan liian myöhään, kun pula on jo vasikoista.

Saisiko emotila avustusta tehdessään loppukasvattamon?

Kysynkin, miksi abc-alueen emotuet käytännössä tasattiin? Nyt adc-alueen emomäärä junnaa paikallaan, kun taas pohjoisessa määrä kasvaa räjähdysmäisesti.

Tilallani eläin- ja hyvinvointituki laskivat yli 20 000 euroa vuodessa tämän ohjelma­kauden aikana. Se on vienyt kannattavuuden eläinpuolelta.

Miksi ei tasattu kaikkien alueiden tukia kerralla? Osalla eläintiloista tuet jopa nousi.

Jos vasikoita halutaan lisää, toimenpiteet ovat olleet aivan väärät emopuolella. Esimerkiksi hyvinvointituessa lypsyrotuinen vasikka, joka viedään 2-viikkoisena kasvattamoon, saa noin kolmanneksen enemmän hv-tukea kuin liharotuisen emänsä kanssa 6 kuukautta vapaana laitumella.

Myös MTK:n ajama e-merkki­pakko vaikuttaa eniten emotilallisiin lisääntyvinä kustannuksina ja ongelmina korvamerkkivalvonnoissa. Tervetuloa vaan kaikki emopuolelle. Tänne ei ole ruuhkaa toisin kuin loppukasvatukseen.

Jukka Mannismäki

Kauhava

Lue lisää

"Onko MTK:sta tullut samanlainen vihreiden paikallisosasto kuin Sitrasta?" — Turpeen alasajo ja Ylen uutislinja suututtivat MTK:n valtuuskunnassa

"Järjestö on alkutuottajan paras tulevaisuusvakuutus" – valtuuskunnan puheenjohtaja Viljanen kaipaa tolkkua ja vastuuta maatalouskeskusteluun

Maatalouspolitiikan osaaminen heikkenee

Toni Jakonen kehittää emolehmätuotantoa määrätietoisesti: "Monet asiat tehdään liian vaikeasti, tiedän sen itsekin kantapään kautta oppineena"