Vasikkapula - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Vasikkapula

MTK on oikeassa, että ei enää rakennettaisi uusia kasvatuspaikkoja, mutta aivan liian myöhään, kun pula on jo vasikoista.

Saisiko emotila avustusta tehdessään loppukasvattamon?

Kysynkin, miksi abc-alueen emotuet käytännössä tasattiin? Nyt adc-alueen emomäärä junnaa paikallaan, kun taas pohjoisessa määrä kasvaa räjähdysmäisesti.

Tilallani eläin- ja hyvinvointituki laskivat yli 20 000 euroa vuodessa tämän ohjelma­kauden aikana. Se on vienyt kannattavuuden eläinpuolelta.

Miksi ei tasattu kaikkien alueiden tukia kerralla? Osalla eläintiloista tuet jopa nousi.

Jos vasikoita halutaan lisää, toimenpiteet ovat olleet aivan väärät emopuolella. Esimerkiksi hyvinvointituessa lypsyrotuinen vasikka, joka viedään 2-viikkoisena kasvattamoon, saa noin kolmanneksen enemmän hv-tukea kuin liharotuisen emänsä kanssa 6 kuukautta vapaana laitumella.

Myös MTK:n ajama e-merkki­pakko vaikuttaa eniten emotilallisiin lisääntyvinä kustannuksina ja ongelmina korvamerkkivalvonnoissa. Tervetuloa vaan kaikki emopuolelle. Tänne ei ole ruuhkaa toisin kuin loppukasvatukseen.

Jukka Mannismäki

Kauhava

Lue lisää

MTK vaatii valkoposkihanhien metsästystä, myös riistavahinkolakiin halutaan uudistuksia

MTK:n Wallin: Lisätalousarvio ei vastaa Hetemäen raporttiin – "Koko valtakunnan toimintaedellytykset on unohdettu monelta osin"

MTK esittää jokaiselle koululaiselle 200 euron avustusta kotimaan matkailuun syyslomalla

MTK: Kotimaan matkailussa miljardien mahdollisuus elvyttää taloutta – Visit Finlandin resursseja pitäisi suunnata väliaikaisesti kotimaan matkailuun