Puolustusvoimilta mallia muulle yhteiskunnalle - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Puolustusvoimilta mallia muulle yhteiskunnalle

Puolustusvoimat siirtyi koronaviruksen leviämisen estämiseksi varuskunnissa jo maaliskuun puolivälissä malliin, jossa palvelustaan suorittavat varusmiehet on jaettu kolmeen eri ryhmään.

Ryhmät eivät ole kontaktissa keskenään. Tämä varmis­tetaan esimerkiksi käyttämällä eri reittejä varuskunnan alueella ja hajauttamalla ruokailut eri paikkoihin.

Malli on osoittanut erittäin toimivaksi, ja puolustusvoimat on pystynyt huolehtimaan omista lakisääteisistä tehtävistään ja alueellisen koskemattomuutemme turvaamisesta.

Samanaikaisesti näyttää siltä, että puolustusvoimat on onnistunut estämään koronaviruksen leviämisen varuskunnissa. Se on myös onnistunut samalla luomaan järjestelmän, jolla pystytään puhdistamaan käytettyjä hengityssuojaimia.

Puolustusvoimat on aikaisemminkin onnistunut erinomaisesti uudistamaan toimintaansa säilyttämällä samalla siltä vaadittavan tason toiminnassaan. Puolustus­voimauudistus valmistui aikataulussa vuonna 2015 ja piti sisällään muun muassa varuskuntien lakkauttamisia ja sodanajan kokoonpanon supistamisen.

Staattiseksi järjestelmäksi puolustusvoimia ei isojen ja tarvittavien uudistusten edessä voida kuvailla. Nopea ja toimiva reagointi koronakriisin kohdalla osoitti viimeistään tämän.

Yhteiskunnallisessa päätöksenteossa voitaisiin ottaa puolustusvoimilta mallia päätöksentekokyvystä, suunnitelmallisuudesta ja yhteen hiileen puhaltamisesta.

Atte Isoaho

Helsinki

Esimerkiksi sopii nopea ja toimiva reagointi koronakriisin kohdalla.

Lue lisää

STM jätti maskiselvityksensä – hallitus päättää jatkosta ensi viikolla

Koronakesän matkasuunnitelmiin odotetaan lisävaloa tänään

Mansikat eivät ole ainoita, joiden sato uhkaa jäädä maahan – ilman avomaan kasviksia edessämme on ankea talvi

Ravintolat avautuvat ja terassit täyttyvät maanantaina