Mielipide

Koronakriisissä norpan suojelu toisarvoista

Koronakriisin keskellä ollaan huolissaan kotimaisen ruuan riittävyydestä. Kaupunkilainenkin huomaa että ruoka voi loppua kaupasta.

Ruoka on kriisitilanteessa sellainen tuote, jonka riittävyydestä pitää jokaisen maan itse huolehtia. Kun siitä tulee pula, on turha luottaa tuontiin ja muiden maiden solidaarisuuteen.

Olisiko nyt aika ottaa esille verkkokalastuksen rajoitukset Saimaalla? Täällä Etelä-Savossa olemme Saimaan äärellä, ja kymmeniä tuhansia ihmisiä on tullut ”pakoon” mökeilleen.

Kalaa on Saimaassa, jos saisi pyytää. Katiskoilla ei ongelmaa ratkaista.

Kalastusyrittäjän mukaan, puhelin soi; onko kalaa? Huonon jäätalven vuoksi on erittäin huono ”varmuus­varasto”, eikä sitä ihan nolliin voi myydä. Kesäkin on tulossa, ja ravintolat aukaisevat jossakin vaiheessa ovensa.

Verkkorajoitukset estävät tehokkaasti kevään ja alkukesän luukalapyynnin. Ammatti­kalastajat ovat ne yrittäjät, jotka turvaavat kalan saannin jalostukseen ja kulutukseen. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, ettei rajoituksilla estetä tätä toimintaa etenkään nyt.

Toivottavasti osakas­kunnatkin antavat mahdol­lisuuden harjoittaa tätä ammattia, jota harjoitetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa. Myös maaseudun vakituiset asukkaat ja ”korona­pakolaiset” mökeillään voisivat itse hankkia terveellistä kotimaista kalaa ruokapöytäänsä, jos noita rajoituksia nyt purettaisiin.

Osaltaan he vahvistaisivat maamme ruokahuoltoa. Vähävaraiselle ihmiselle itse pyydetty kala tuo helpotusta ruokakustannuksiin.

Norppien pesälaskijat, rajoitusten valvojat ja muu suojelukaarti, huomioikaa reaalimaailma. Nyt jyllää Suomessa hengenvaarallinen pandemia. Siirtykää auttamaan esimerkiksi riskiryhmiin kuuluvia ihmisiä. Kaikki muut ovat jo talkoissa.

Ollaan poikkeuksellisessa tilanteessa, ja valmiuslainsäädännön perusteella voisi rajoitukset purkaa heti. Jos kuutteja on nyt menehtynyt huonon lumitilanteen vuoksi ja joku verkkoon, niin ei norppakanta hetkahda juurikaan.

Välitavoite 400 norppaa oli vuosien päähän ja se on nyt jo saavutettu. Säästyneet ”norppakorvausrahat” voisi valtio käyttää terveydenhuollon kasvaviin kuluihin. Varakkaiden osakaskuntien virkistysmatkatkin kun jäävät tekemättä.

Martti Laine

Puumala, Lieviskä

Norppien pesälaskijat, rajoitusten valvojat ja muu suojelukaarti, huomioikaa reaalimaailma.

Lue lisää

Yle uutiset: Veitsiluodon suosittu kalapaikka Kemissä on uhattuna tehtaan sulkemisen vuoksi – palkitun luontokohteen uskotaan kuitenkin pelastuvan

Yle uutiset: Simossa pääsee kalalle myös rollaattorilla tai pyörätuolilla – Simojoki kohentaa muutenkin mainettaan lohijokena

Tällaista satoa kannattaa kasvattaa puutarhassa, kun haluaa säästää rahaa ja vaivaa

Aarre: Saarissa hakkaaminen ja puiden pois kuljettaminen on kallista – metsänomistajan puukauppatili jää pienemmäksi kuin mantereella