Mielipide

Hallitus vain politikoi koulujen avaamisella

Anja Peura Puolangalta ansiokkaasti pohti, ajattelitko hallitus koulut avatessaan haja-alueiden arkea (MT 6.5.).

Lohdutuksena vaan, että ei tarvitse mennä haja-alueil­lekaan, kun samat Peuran mainitsemat isot ongelmat ovat edessämme. Koulukuljetukset ovat yksi monista ongel­mista kaikkialla Suomessa, kun koulut avataan. Ihmisten kontaktit lisääntyvät yhtäkkiä ja pääosin hallitsemattomasti vain 12 koulupäivän vuoksi.

Muun muassa yskimisen jälkeen on ohjeistettu pesemään käsiä. Sallikaa nyt meidän opetustyötä tuntevien edes epäillä hallituksen kykyjä arvioida koulutyön arkea.

Koulun arjen pyörittämiseen liittyvä tietämys on vastuu­ministerillä ja hallituksella ollut tässä vaatimatonta ja ylätason hallinnointiin perustuvaa.

Samalla on jatkettu muun muassa haja-alueille varsin tärkeän hevoskilpailuelinkeinon näännyttämistä kilpailukiellolla.

Vieläkään ei ole saatu Suomessa lupaa ravikilpailujen järjestämiseen edes ilman yleisöä. Ihmismäärät näin toteutetuissa raveissa ovat minimaalisia koulun avauksesta johtuviin ihmisten kokoontumisiin verrattuna.

Koulut pitäisi pitää kiinni loppupäivätkin toukokuulla. Todennäköisesti hyvin harva koulutodistuksen lauantaina saanut oppilas vielä sunnuntaina itkisi sitä, että joutui opiskelemaan etäopetuksessa vielä muutamia päiviä lisää.

Hallitus ryhtyi ajattelemaan oppilaidenkin puolesta. Valtaa käytettiin asianosaisia kuule­matta. Politisoitiin korona­päätökset tältäkin osin.

Sittemmin on voitu lukea, että monet virusopinkin asiantuntijat ovat eri mieltä hallituksen käyttämien asiantuntijoiden ja THL:n kanssa. He sanovat, että lääkärien valassakin vannoma etiikka ei kestä sitä, että tautiin sallitaan tilastomatematiikkaa seuraten sairastua saatikka menehtyä.

Ihmisten terveyden ensisijalle asettavien lääkäreiden etiikkaa on suuresti kunnioitettava.

Kimmo Hotulainen

rehtori, eläkeläinen

Hanko

Tietämys ­koulujen ­arjesta on ollut ­vaatimatonta.

Lue lisää

Mielipide: Jos koulukyydissä yhdellä on tartunta, se on kohta kaikilla – viljelijäperheen sairastuessa seuraukset voivat olla rajut

Kouluista korona maatiloille

Peruskoulujen oppilaat palasivat lähiopetukseen erityisjärjestelyin – Savonlinnassa osalle lapsista suositellaan karanteenia, jota asiantuntijat kritisoivat

Korona ja sen torjunta testasivat demokratian