Tuleviin talviin kotimaisella polttoaineella - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Mielipide

Tuleviin talviin kotimaisella polttoaineella

Kotimaisten polttoaineiden tuotanto luo työtä Suomeen ilman julkisen tuen lisäeuroja. Annetaan kotimaisille polttoaineille – puulle ja turpeelle – täysi mahdollisuus lähivuosina. Se on mitä parhainta koronalääkettä.

Talven leutoudesta huolimatta energiapuu ei kaikkialla riittänyt lämmöntuotannossa. Rinnalle tarvittiin turvetta. Ensi talvena puupolttoainetta ei useasta syystä ole kotimaassa riittävästi energiantuotantoon.

Energiapuuharvennuksia metsissä tehdään liian vähän. Metsien uudistushakkuiden määrä on vähentynyt, joten metsähaketta ei synny entiseen tahtiin. Sahaus on laskenut merkittävästi ja poltettavaa kuorta ja purua syntyy vähemmän.

Samanaikaisesti turvetuotantoa on supistettu vauhdilla. Viime kesänä oli 10 000 hehtaaria pois tuotannosta. Energiapuuta tuodaan enenevästi.

Hiilineutraalisuuteen pyritään Suomessa Euroopan ennätysvahtia. Bioenergialla on tärkeä ja kasvava rooli edettäessä kohti hiilineutraalisuutta.

Tämän politiikan puristuksessa turvetuotanto on ajettu ahtaalle ja nyt se uhkaa vähentyä aiottuakin nopeammin. Tämä ei ole järkevää. Turve on hyvä huoltovarmuuspoltto­aine sekä vielä pitkään hyvä ja tarpeellinen seospolttoaine puun seassa.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen ohjelmassa turpeen energiakäyttö halutaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä. Samalla halutaan pitää huolta siitä, ettei ainespuuta ohjaudu polttoon.

Ja lisäksi halutaan, että muutos tapahtuu alueellisesti ja sosiaalisesti oikeuden­mukaisimmalla tavalla, ja ettei muutos vaaranna Suomen sähkön- ja lämmön toimitus- ja huoltovarmuutta.

Huoltovarmuus näyttäytyy nyt kriisin keskellä yhä tärkeämpänä. Talouden syöksyessä alas ja energiapuuvarastojen ollessa riittämättömät, olisi järkevää käyttää useampana tulevana vuotena suunniteltuakin enemmän turvetta. Se toisi työtilaisuuksia ja vero­tuloja (alueellinen/sosiaalinen oikeudenmukaisuus), ylläpitäisi huoltovarmuutta, vähentäisi tuontipuun tarvetta sekä ehkäisisi sitä, ettei ainespuuta tarvitsisi polttaa.

Lisäksi metsänomistajia tulisi kannustaa omaisuutensa hoitoon harvennushakkuin sekä lisätä valtion ja kuntien metsissä ensiharvennushakkuita. Tämä kaikki olisi hyvinkin hallituksen linjausten mukaista.

Kunnalliset energialaitokset ovat isoina polttoaineen käyttäjinä avainasemassa. Laitetaanko raha kiertämään Suomessa vai ostetaanko polttoainetta ulkomailta?

Luodaan työtä ja toimeentuloa maakuntiin näinä ankeina aikoina.

Simo Jaakkola

varatoimitusjohtaja

Koneyrittäjät ry

Energiapuu­harvennuksia metsissä tehdään liian vähän.

Lue lisää

Turvetuottaja perää alueille oikeudenmukaisuutta: ”Turpeen pitää mennä kaupaksi siirtymän aikana”

Ehtivätkö uudet tekniikat korvata turpeen ja kivihiilen alasajoa? Energiaomavaraisuus uhkaa heiketä, arvioi Huoltovarmuuskeskus

Luopumisen tuskaa turvetuotannossa

Energiapuun tekemisen verotus