Tilauksen peruminen liian hankalaa - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Tilauksen peruminen liian hankalaa

Tuotteen, tavaran tai palvelun tilaaminen on varsin vaivatonta. Puhelinmyynti, netti ja paperimainokset suorastaan tulvivat kotiisi. Useat tilaukset saattavat sisältää jonkun ilmaisen kylkiäistuotteen tai kenties palvelun. Ilmaiset kokeilujaksot houkuttavat ja tuntuvat vaivattomilta.

Kun kokeilujakso tai ilmainen kylkiäinen muuttuu ajan kuluessa maksulliseksi, voi tulla ongelmia. Tilauksen peruminen ei ole välttämättä aivan helppoa. Perumisen pitäisi onnistua siten, että olisi selkeä maksuton palvelu­numero, jossa sen voi tehdä. Iso osa suomalaisista ei käytä nettiä jatkuvasti.

Olisi hyvä, jos tilaajalla olisi parempi mahdollisuus puuttua tilaukseen, ennen kuin kokeilujakso tai ilmainen tilaus muuttuu maksulliseksi. Tilaus voisi muuttua maksulliseksi vasta sitten, jos tilaaja maksuttoman ajan jälkeen aktivoisi maksullisen jatkotilauksen voimaan.

Tilanne on nyt villi. Tilauksen irtisanomisaika voi olla pitkä, ja laskuja tulee perumisen jälkeen paljon. Kylkiäisen peruminen ei onnistu kivijalka­liikkeessä. Vaikka peruminen on tehty, saattaa laskuja tulla, kun tieto ei ole kulkenut.

Koska peruminen on hankalaa, moni voi maksaa muutaman kuukauden aiheettomasti. Esimerkiksi puhelinliittymän hankinnan yhteydessä on saattanut mukaan tulla kanavapaketti, joka jatkuu tietyn ajan jälkeen maksullisena. Maksullisen jakson alkamisen jälkeen voi olla todella pitkä irtisanomisaika, ennen kuin siitä pääsee eroon.

Tilaus ja niin sanottu ilmainen kylkiäinen tulisi pystyä määrittelemään määräaikaiseksi tilaukseksi jo ostohetkellä. Tilaus pitäisi pystyä perumaan ilmaisesta palvelunumerosta puhelimella. Tämä numero pitäisi saada mukaan myyjältä aina tilauksen mukana.

Minna Reijonen

kansanedustaja (ps.)

Kuopio

Ilmaiset kokeilujaksot houkuttavat ja tuntuvat vaivattomilta.

Lue lisää

”Tämä on varoittava kritiikki siitä, millaiseen yrittäjyyteen ammattitaidottomien poliitikkojen toimet voivat johtaa" – hyvä mielipidekirjoitus vakuuttaa ja vaikuttaa

Koronavirus on siirtänyt shoppailua verkkoon – kotitoimitusten määrä on kasvanut Postilla ja Matkahuollolla räjähdysmäisesti

Lukijalta: Kuinka voi olla, että kilpailutuksen lainsäädäntö ikään kuin estää lähiruokapainotuksen?

Suomessa pitää panostaa lähi­ruokaan