Viirupöllö popsii liito-oravat - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Mielipide

Viirupöllö popsii liito-oravat

Vähän täydennystä piirtäjä Rahikaisen liito-orava-ajatuksiin (MT 20.5.).

Otetaan tällä kertaa liito-­oravan suojelu tosissaan. Lopetetaan viirupöllön pönttöjen rahtaaminen metsiin, tai ainakin niiden lukumäärää pitää voimakkaasti vähentää. Viirupöllöhän saalistaa merkittävästi siipioravia.

Se oli joskus 1960-luvun puolivälissä, kun ”oivallettiin”, että viirupöllön saa helposti pönttöpesijäksi. Sen luonnollisia pesäpaikkoja olivat olleet jättipökkelöt ja haukkojen pesät.

Kun näitä pönttöpöllöjä on rengastettu jo tuhansia (kymmeniä tuhansia?), niin eikö tieto vieläkään riitä? Hauskaa se ainakin on, koska yhä pönttöjä metsiin viedään. Rumia ovat!

Viirupöllö on suurikokoinen petolintu. Tuntuisi loogiselta, että sen ei pidä olla erityisen runsas. Syö se toki myyriä, mutta syö se muutakin. Esimerkki suviyössä kukkuva käki joutuu helposti sen saaliiksi.

Jos vielä löytyy todellisia luonnontutkijoita, jotka kykenevät kapuamaan viirupöllön luonnonpesälle, niin se toki sallittakoon. Isoja haapoja nykyisin säästetään – siitä tunnustusta tämän päivän metsätaloudelle.

Kalevi Mattila

Ulvila

Lue lisää

Viirupöllö on hyökännyt kuukauden sisällä kahdesti ihmisen kimppuun kansallispuistossa Ruovedellä – kun lintu tulee lähelle ja naksuttaa nokkaansa, on poistuttava paikalta

IS: Tanja Karpela etsii nyt liito-oravia

Liito-oravien asuinpuut jäämässä Raide-Jokerin alle Helsingissä

Liito-oravan suojelua tehostetaan liki 9 miljoonan euron hankkeella – 10 yksilöä sai seurantapannat Espoossa