Ministeriön päivitettävä valkoposkihanhistrategia - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Mielipide

Ministeriön päivitettävä valkoposkihanhistrategia

Valkoposkihanhien aiheuttamat vahingot ovat suuria, eikä niiden ehkäisemisestä vallitse minkäänlaista yksimielisyyttä.

Ympäristöministeriön valkoposkihanhia koskeva strategia näyttää karkeasti seuraavalta.

1. Valkoposkihanhien kannan annetaan kasvaa rajoittamatta. Tällä hetkellä syysmuuton aikana Suomessa levähtää ruokailemassa noin miljoona hanhea. Kun kannan kasvuvauhti on yli 10 prosenttia vuodessa, 10–15 vuoden kuluttua niitä on syksyisin Suomen pelloilla noin neljä miljoonaa.

2. Ympäristöministeriössä ollaan etsivinään ratkaisuja valkoposkien viljelijöille aiheuttamiin vahinkoihin. Kaikki tähän mennessä kehitetyt ratkaisut ovat olleet kelvottomia. Luonnonvarakeskuksen tutkijan näkemys on, ettei tehokkaita keinoja ole olemassa, paitsi ampuminen.

3. Ympäristöministeriön viestinnässä kerrotaan, että viljelijöille korvataan vahingot. Tosiasiassa korvaukset ovat noin 10–30 prosenttia vahingoista. Viljelijät maksavat loput. Maksetut vahingon­korvaukset ovat noin miljoona euroa ja todelliset vahingot 3–4 miljoonaa.

Strategian tuloksena ongelma pahenee rajusti lähivuosina. Jo tänä vuonna pitää päättää uudesta strategiasta. Sen tärkeimpänä tavoitteena tulee olla kannan kasvun pysäyttäminen. Jos kasvua ei pysäytetä, kaikki muut toimenpiteet ovat tarpeettomia.

Muissa EU:n jäsenmaissa valkoposkihanhia ammutaan kymmeniä tuhansia vuosittain. Kannan kasvun pysäyttäminen edellyttäisi, että Suomessa metsästettäisiin yli 100 000 yksilöä vuodessa. Ihan heti tähän ei päästä, mutta tavoitteena voisi olla, että vuonna 2023 saalis on yli 100 000 yksilöä.

Vahinkojen vähentäminen edellyttää kannan kasvun pysäyttämisen lisäksi, että muuttaville hanhille on myös viljeltävä hanhipeltoja, joilla metsästys kielletään. Se vaatii rahaa.

Valkoposkihanhi on EU:n lainsäädännössä määritelty rauhoitetuksi. YM:n virkamiehet ovat sanoneet, että EU:n pitää ensin muuttaa lajin status metsästettäväksi lajiksi. Ei pidä. Nytkin lajia voidaan metsästää vahinkojen välttä­miseksi Suomessa ainakin kannan kasvun verran.

Jos odotamme, että EU:n loivaliikkeiset virkamiehet ryhtyvät töihin, muutosta ei tule vuosiin.

YM:n on ryhdyttävä konkreettisiin ja vaikuttaviin toimenpiteisiin valkoposki­ongelman ratkaisemiseksi.

Hannu S. Laine

Hausjärvi

Kun kannan kasvuvauhti on yli 10 prosenttia vuodessa, 10–15 vuoden kuluttua niitä on syksyisin Suomen pelloilla noin neljä miljoonaa.

Lue lisää

Näitkö meren pinnalla mahdollisesti selkäevän? Moni uhanalaisen valaslajin Itämeressä havainnut erehtyy luulemaan näkemäänsä eläintä hylkeeksi

Ulkomailla ei aina ymmärretä Sibeliusta – Silloin kapellimestari Santtu-Matias Rouvali saa selittää, että säveltäjänero oli myös masentunut alkoholisti

Lukijalta: Miksi hirvien kaatolupia ei myönnetä huomattavasti enemmän? Eräs kansanedustaja kertoi minulle syyn selkokielellä

Runsas hirvikanta on moniongelmainen