Hornetien päivitys on Suomen etu - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Mielipide

Hornetien päivitys on Suomen etu

Kun edellisen kerran tehtiin hävittäjäkauppoja, oli selvää, että huollot ja vaativatkin peruskorjaukset tehdään itse. Näin on myös toimittu hyvin tuloksin ja saavutettu korkea työn laatu ja asiantuntemus.

Erilaisia hintalappuja on viime aikoina kirjoitettu hävittäjälaivaston viimeiseksi jäävälle päivitykselle (1,2–2,4 miljardia), mutta missään ei ole huomioitu, että suuri osa summasta on ihan suomalaista työtä, hyötyä hankitusta kokemuksesta ja ammattitaidosta.

Uusien hävittäjien hankinta on osunut alan kehityksessä hankalaan saumaan. Aitoja viidennen sukupolven hävittäjiä on tuskin kellään, ja sitä eniten kuolattua konetta ei ole myytävänä, ainoastaan liisattuna, valmistajan sanelemaan, toistaiseksi täysin tuntemattomaan hintaan.

Lisäksi koneen digitaalinen järjestelmä on todennäköisesti varustettu takaportilla, jolloin Yhdysvaltojen vastuutonkin johto voi käytännössä sanella ja urkkia, millä tavalla Suomi konetta käyttää.

Nyt käsillä oleva pandemia antaa oivan syyn ottaa projektille viiden vuoden aikalisä, juuri tuon Hornetien käyttöiän pidennyksen verran.

Suomi saisi suuremman valikoiman parempia koneita valittavakseen, ja suomalaista osaamista voisi hyvinkin saada kaupaksi muiden maiden Hornet-uusimisiin.

Matti Kuronen

Vantaa

Lue lisää

Puolustusvoimain komentaja Kivinen Ylellä hävittäjäkaupoista: Käsittääkseni SK:n jutussa on virheitä

Hornetien käyttöiän jatkaminen ei ole mahdollista, hankejohtaja sanoo – 1,2 miljardin lisälasku viivästymisestä

Rahaa on, kun hävittäjiä ostetaan

Hornetien seuraajaehdokkaiden testivuorossa Dassault Rafale – Suomi odottaa valmistajilta vastauksia tarkennettuun tarjouspyyntöönsä kuun loppuun mennessä