Keskittämisen haitat - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Mielipide

Keskittämisen haitat

Maassamme on syntynyt suurien kaupunkien keskittämisliike C21, sen vaikutuksia ei ole analysoitu. Joitain kansantalouden rasitus selvityksiä on tehty, esimerkiksi asumistukimenoista yli 80 prosenttia eli 1,43 miljardia euroa maksettiin kaupunkeihin. Turun yliopiston akatemiatutkijan Elias Oikarisen mielestä asumistuki edistää ihmisten keskittymistä suuriin kaupunkeihin.

Taloustieteen professorin Matti Virénin mielestä nykyisen asumistukijärjestelmän suurin ongelma on tukien painottuminen pääkaupunkiseudulle. Virén myöntää, että pääkaupunkiseudulla on vetovoimaa, mutta onko valtion tehtävänä tukea verovaroin ihmisten muuttamista sinne?

Valtion omistaman asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) tukemista, runsaasta 370 000 vuokra-asunnoista noin kolmannes sijaitsee Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Tästä huolimatta näissä kunnissa asuvat saivat asumistukia yli 450 miljoonaa euroa. Tämä on epäterve, kansantaloutta syövä ”ikiliikkuja”-ilmiö?

Kaupungit ovat nyt melkoisia liikenteen aiheuttamia päästötehtaita ja terveysriskialueita. Keskittämisen terveys- ja kansantaloudelliset vaikutukset tulisi puolueettomasti tutkia hyvinvointipolitiikan ohjaamiseksi oikeaan suuntaan.

Esko Järvenpää

Jämsä

Lue lisää

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen laskee: "Koronakriisin lasku on 133 euroa vuodessa"

Luopumisen tuskaa turvetuotannossa

Kansantalouden tuotanto laski liki kolme prosenttia maaliskuussa

Rankkasateet ja leuto talvi huuhtoivat ennätyksellisen paljon fosforia Lounais-Suomen pelloilta