Maataloutta on tuettava nyt enemmän - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Mielipide

Maataloutta on tuettava nyt enemmän

Mietin historioitsijana, onko Suomi tänä päivänä muuttunut paremmaksi kuin 1800-luvulla? Pitäisikö kaikki ihmiset velvoittaa tekemään työtä kuin työtä? Pitäisikö erityisesti tänä kesänä suomalaisten työttömien – jos muidenkin – auttaa maanviljelijöitä heidän työvoimapulassaan vaikkapa keräämällä mansikoita pelloilta menettämättä kuitenkaan työttömyyskorvauksia?

Vaikka 1800-luvun agraarinen Suomi oli täysin erilainen kuin nyt, kotimainen maataloustuotanto on edelleen maallemme elintärkeää. Nimenomaan juuri näin kriisiaikana oma maa ruokkii ja huolehtii tärkeitten elin­tarpeittemme saatavuudesta.

Puhallettiin sitä ennenkin yhteen hiileen – erityisesti toisen maailmansodan aikana erilaisten maaseudulla suoritettujen talkoitten muodossa, niin miksei myös nyt?

Muistuttaisin siitä, millaista elämä maaseudullamme, jos myös kaupungeissamme oli 1800-luvulla. Vuosien 1805–1865 välisenä aikana Suomessa oli voimassa niin kutsuttu palkollisasetus, jonka mukaan naimattomien henkilöiden oli mentävä jonkun palvelukseen, jos he eivät tulleet toimeen omillaan, eivätkä näin ollen myöskään pystyneet elättämään itseään.

Päinvastaisessa tilanteessa heidät luettiin kuuluvaksi irtolaisiin. Ylipäätään irtolaiseksi 1800-luvulla ymmärrettiin laiska ja pahantapainen ihminen, joka ei nauttinut näin ollen laillista suojelusta. Suojelu taas tarkoitti, että esimerkiksi talollinen otti suojellun henkilön rengiksi tai palvelijattareksi.

Jopa tehtailla oli saman­kaltainen oikeus suojella työläistään. Kieltäytyessään mistään työnteosta suojelematon ihminen voitiin laittaa pidemmäksi tai lyhemmäksi ajaksi kaupungin ojennuslaitokseen tekemään yleisiä töitä.

Toivottavasti ei nyt kuitenkaan enää palata samankaltaisiin käytäntöihin.

Juha Javanainen

FM, historioitsija

Tampere

Lue lisää

Kekri on satokauden päätös ja tarinoiden aikaa

Maataloustuki päätyy kuluttajan kukkaroon

Kansa tukee tuottajaa

Viljelijätuet pääosinmaksettu