Tuulivoima­intoilu ei perustu tietoon - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Mielipide

Tuulivoima­intoilu ei perustu tietoon

Ympäristöministeri Krista Mikkonen (vihr.) twiittasi 30.1.2020: ”Viime vuonna Suomeen valmistui 56 uutta tuulivoimaa, joka tuottaa 243 megawattia. Ja kaikki markkinaehtoisesti ilman valtion tukea! Tuulella tuotetaan sähköä jo enemmän kuin fossiilisilla, kaikkiaan 6 TW. Ja lisää on tulossa.”

Ehkä tuo voimaloiden lukumäärä pitää paikkansa. Kaikki muu on pötyä.

Kriitikoiden paineessa Mikkonen perui sanojaan, mutta ei aidosti. Hän puhuu ”epätarkkuudesta” ja ”epähuomiossa väärin twiittaamisesta”. Aito peruminen olisi tarkoittanut, että hän olisi myöntänyt tietämättömyytensä. Nololta se olisi näyttänyt, mutta vielä nolommalta näyttää ministerin tietämättömyys.

Metsähallituksen pääjohtajan Juha Niemelän mukaan Metsähallitus valmistelee parhaillaan merkittävää tuulivoiman lisäämistä.

Ympäristöministeri Krista Mikkosen sanoi pitävänsä tärkeänä, että Metsähallituksen omistajapoliittisiin linjauksiin sisältyy vahva painotus ilmastopolitiikkaan. Mikkosen mukaan tämä tarkoittaa Metsähallituksen aktiivista roolia tuulivoiman lisäämiseksi.

Metsähallitus on ministerin käsikassara, kun Suomen luontoa kaupustellaan rahan edustajille. Hallitus teki linjauksiaan yhdessä Metsähallituksen kanssa vapun alla. Eduskunnalta ei kysellä, kun tuulifanaatikot panevat luontoa alennusmyyntiin.

Myös maatalousministeri Jari Lepän (kesk.) mielestä tämä mahdollistaa uusiutuvan energian lisäämisen valtion mailla ja kuntien kiinteistöverotulojen kasvattamisen, koska kunnat voivat saada kiinteistöverotuloja alueellaan olevista tuulivoimaloista.

Ministeri Mikkonen muistuttaa toistuvasti, kuinka tärkeää on luonnon monimuotoisuuden turvaaminen. Samaan aikaan hän ajaa fanaattisesti jopa tuhannen hehtaarin ”tuulipuistoja” Suomen herkimpiin luontokohteisiin.

Mikkosen ja Lepän toimintaan sisältyy vakava näkökohta. Kun ministerit ilmoittautuivat Metsähallituksen tukijoiksi Suomen luonnon polkumyynnissä, oli eduskunta koronan vuoksi rampa ankka. Käyttivätkö ministerit häikäilemättä tilannetta hyväkseen?

Isänmaan polkumyynti ulkomaiden bisneskeinottelijoille on iso asia. Se vaatii välttämättä eduskunnan perusteellisen käsittelyn.

Vesa Nuolioja

Jyväskylä

Lue lisää

Neste aikoo lisätä tuulivoiman käyttöä Suomen tuotantolaitoksillaan

Norjan suurin tuulivoimapuisto vastatuulessa - poronhoitajat viemässä oikeuteen

St1 myy nykyisen tuulivoimakapasiteettinsa Suomessa: "Haluamme vapauttaa pääomaa uusiin investointeihin"

Voiko tuulivoimala pyöriä väärinpäin?