Eikö luontoa ja ihmistä saisi suojella? - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Eikö luontoa ja ihmistä saisi suojella?

Kyösti Partanen, mitä tarkoitat luonnonsuojelun politisoinnilla? (MT 29.6.)

Minä en tiedä minkään puolueen vähättelevän alkutuottajaa. Kauppa ja metsä­teollisuus sitä kyllä tekevät.

Suomalainen metsätalous on kyllä epäonnistunut monessa kohdassa: Karujen soitten ojitus, männyn istutus liian reheville maille ja metsänomistajien pakottaminen ilmaisen kuitupuun tuottamiseen.

Metsäluonnon moni­muotoisuudella ei mene hyvin. Lukuisa joukko lajeja on uhanalaisia. Ilmastonmuutos etenee hirvittävällä nopeudella aiheuttaen kirjanpainaja- ja muita hyönteistuhoja. Myrsky­tuhot yleistyvät, kuten juuri näimme. Kunnon talvesta ei ole Kiteen leveysasteilla tietoakaan.

Ei taida suomalainen metsäteollisuus kuherrella sen enempää luonnonsuojelijoiden kuin metsänomistajienkaan kanssa. Eiköhän uusien tehtaiden tulemisen Suomeen ratkaise maailman sellun hinta eivätkä ”ympäristöjärjestöt”.

Jos metsätalouskäytöstä poistuisi pysyvän suojelun vuoksi esimerkiksi 10 prosenttia pinta-alasta, se vähentäisi puun tarjontaa ja kantohinnat saattaisivat nousta.

Viimeiseen kappaleeseen Kyöstille vastaisin, että kaikki Suomeen tullut – niin hyvä kuin pahakin – on tullut yleensä etelästä. Niin tulivat ”suomalaisetkin”.

Onko luonnonsuojelu hyvä vai paha asia, sen ratkaisevat tulevat sukupolvet.

Martti Laasonen

Rääkkylä

Lue lisää

Puukaupassa Kuutio tuo hyötyjä – kun sitä käyttää

Pitääkö metsän häviämisestä olla huolissaan?

Rauman investointi käänsi Suomen suurimman sahaajan suunnan

Hallitus kannattaa EU:n 30 prosentin suojelutavoitetta