Tehokas nurmiviljely sitoo rajusti hiiltä - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Tehokas nurmiviljely sitoo rajusti hiiltä

Artikkelissa ”Uusien nurmi­seosten kokeilu on päättymätön seikkailu” Päivi Kasvala kertoo hyviä tuloksia antaneesta työstään nurmiviljelyn tehostamiseksi (MT 22.4.). Parhaimmillaan hän on korjannut jopa 13,5 kuiva-ainetonnin hehtaari­satoja.

Ilmaston kannalta tämä on myönteistä kehitystä, koska tällaisen sadon tuottamiseksi hänen valitsemansa kasvit ovat poistaneet ilmasta lähes 25 tonnia hiilidioksidia kasvu­kauden aikana. Tilan kaikkien 77 hehtaarin päästönielu on yli 1 800 tonnia hiilidioksidia.

Tämä nurmen mukana pellolta korjatun hiilen määrä on suuri. Pitää myös huomioida, että maaperään sitoutuu saman verran hiiltä kuin kasvien maanpäälliseen osaan.

Jos puolet Suomen pelloista olisi yhtä hyviä nurmipeltoja kuin Päivi Kasvalan tilalla, poistaisi niiden hiilinielu kaikki Suomen lasketut ilmastopäästöt.

Tämä tietysti sillä edellytyksellä, että maaperään jäävän hiilen määrä voisi kasvaa rajattomasti eikä pellon laitaan ajettuja rehupaaleja avattaisi.

Kasvien maaperään kerryttämä hiili kuitenkin palautuu nopeasti ilmakehään hiilidioksidina. Mahdollisuutta tämän ilmiön hidastamiseksi tutkitaan samoin kuin tämän päästön suuruutta. Tavoite on selvittää maaperän hiilinielun potentiaali.

Rehupaaleihin sisältyvän hiilen määrä on helppo määritellä, joten nurmipellon hiili­nielu on tarkasti mitattu tosiasia. Tietääkseni ei ole tutkittu sitä, miten nurmirehu muuttuu suureksi ilmastopäästöksi silloin kun paalit avataan ja rehu syötetään lehmille.

Tilan lehmistä saadaan 50 000 naudanlihapihviä ja päivittäinen maitoannos 5 000 ihmiselle. Lehmien aineenvaihdunta ja lannan käsittely sekä työkoneiden polttoaine aiheuttavat tilalla ilmastopäästön, mutta se on vain viidesosa paalatun nurmen hiilinielusta.

Kasvalan tila on konkreettinen hiilinielu, joka on yhtä suuri kuin lähes kuudensadan sähköauton käytöllä saatava päästövähennys. Tätä nielua voisi vielä kasvattaa esimerkiksi lannan biokaasutuksella.

Olavi Toukonummi

Salo

Tilan lehmistä saadaan 50 000 naudanlihapihviä ja päivittäinen maitoannos 5 000 ihmiselle.

Lue lisää

Ilmastokartta ottaa aloitteen tuottajille

Alkutuotanto mediapolitikoinnin välineenä

Kaupungit ratkaisevat rakentamistoiminnan hiilijäljen

Karjanlanta ideologisessa hyötykäytössä