Annammeko median valita puheenjohtajat? - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Annammeko median valita puheenjohtajat?

Kun isot pojat olivat päättäneet, että Suomi ajetaan jäseneksi Länsi-Euroopan integraatioon, niin SDP:n puheenjohtaja haluttiin vaihtaa. Pertti Paasiossa alettiin nähdä vikoja ja puutteita. Huomattiin, että hänellähän on puhevika, ja oliko kerran eriparisukatkin jalassa? Helsingin Sanomat kyseli, että mistähän se löytyisi isolle puolueelle arvoisensa johtaja? Puoluekokous lähestyi syksyllä 1991. Sitten Hesari tiesi kertoa, että olisihan se yksi, mutta mahtaako hän suostua? Nimeä ei mainittu, mutta pian lehti saattoi riemuita kissankokoisin kirjaimin: ”Sundqvist suostuu!”. Näin puheenjohtaja oli valittu. Demarit saivat arvoisensa johtajan, pankinjohtaja Ulf Sundqvistin.

Sundqvist oli joutunut niin syvälle mukaan punapääoman alasajoon, että sai vahingonkorvaustuomion Suomen Työväen Säästöpankin (myöhemmin Siltapankki) asioiden hoitamisesta ja joutui eroamaan myös puolueen puheenjohtajuudesta. Jupakka jatkui Arja Alho -jupakkana, kun Alho alensi Sundqvistilta vaadittua summaa. Alho menetti virkansa ministerinä ja Sundqvist sai vielä tuomion törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Valtion laman aikaiset lainasaatavat myytiin sitten Sauli Niinistön ollessa valtiovarainministeri ulkomaiselle perintätoimistolle viidellä prosentilla niiden arvosta.

Katri Kulmuni -jupakka syntyi, kun media kertoi hänen saaneen esiintymiskoulutusta valtion piikkiin. Muutkin ovat saaneet, mutta Kulmuni teki reippaan teon; erosi hallituksesta ja ilmoitti maksavansa rahat takaisin. Ei jäänyt nauttimaan kovasta palkasta. Selvästikin hän tähtäsi korkeammalle ja pitemmälle. Hän halusi säilyttää asemansa puolueen puheenjohtajana. Erollaan hän ansaitsi pisteitä, kun otti vastuun alaistensa tekemästä mokasta.

Vaan EI, eihän se näin medialle, vai pitäisikö kirjoittaa Medialle, kelvannut! Toimittajat heittäytyivät Pölhö-Kustaiksi ja kertoivat käsittäneensä, että ero ministeriydestä tarkoittaa samalla eroa puheenjohtajuudesta. Olivat kauhian hämmästyneitä, kun Kulmuni oikaisi toimittajia. Nyt Kulmuni katsotaan hämmentäjäksi ja häiriköksi, kun ei tyydy kohtaloonsa. Estoitta spekuloidaan uudesta puheenjohtajasta. Tai eihän siinä mitään spekuloitavaa median mielestä ole, vaan mahtaako hän suostua? Se paljastetaan elokuussa.

Gallupit kuuluvat kuvaan. Yle teki kyselyn 186:lle Keskustan eliitin jäsenelle. Kysyttiin, kannattaako Kulmunia vai Saarikkoa? Vain 95 henkilöä vastasi, mutta näistäkään 15 ei ottanut kantaa. Kantaa otti 80 eli 43 prosenttia kyseisistä puolue-eliitin jäsenistä. Näistä 45 henkilöä ilmoitti kannattavansa Annika Saarikkoa, mistä mediassa on vedetty jopa sellaisia johtopäätöksiä, että enemmistö keskustalaisista kannattaa Saarikkoa ja että hänet ilman muuta valitaan. Kulmuni on rampa ankka.

Todellisuudessa Ylen kyselyssä Saarikkoa kannatti 24 prosenttia Keskustan eliitistä. Kolme neljästä ei halunnut ilmaista kantaansa, ei vastannut tai kannatti Kulmunia. Taustaksi että Saarikko oli mukana Juha Sipilän äärioikeistolaisessa hallituksessa, jonka edustama linja on vienyt Keskustan kannatusta jo pitemmän aikaa alaspäin.

Mauri Nygård

Entinen keskustalainen

Kokkola

Lue lisää

Saarikko: Linjaukset matkustajien testaamisesta ja pakkokaranteenista oikeita ja oikea-aikaisia – "Koen, ettei ole oikein, että korkean tautiriskin maihin tietoisesti matkustava saisi korvauksen menetystä toimeentulosta."

Tapahtumateollisuus pelkää mahdollisten uusien koronarajoitusten johtavan konkurssiaaltoon

Keskusta, voisitteko jo palata normaaleiksi?

Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea