Hallituksen koronatuki unohti pienyrittäjät - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Hallituksen koronatuki unohti pienyrittäjät

Maaliskuussa ministeriviisikko asteli arvokkaasti mustissaan median eteen vakuuttelemaan, ettei yksikään yritys joudu koronan takia vaikeuksiin tai mene konkurssiin. Yrityksille ja yrittäjille luvattiin laveasti taloudellista apua myös elinkeino­ministerin suulla.

Tukivalikosta nousi lentäväksi lauseeksi Finnvera takaa, pankit jakavat. Ministereiden näyttävät ulostulot yritysten ystävinä ovat osoittautumassa taas kerran poliittiseksi jargoniksi ja kansan kosiskeluksi – puuta heinää -puheeksi!

Kun hallitukselle tuli viimein selväksi, ettei yrityksillä ole taloudellisia realiteetteja ottaa uutta lainaa tarjotuissa Finnvera- ja arvonlisäverolainamuodoissa, tuotiin tarjolle yritysten määräaikainen kustannustuki.

Tälle Valtionkonttorista haettavalle tuelle on kuitenkin laitettu – kuinkas muuten – merkittäviä ehtoja.

Toimialarajaus ja vertailuajankohdan minimiliikevaihtovaatimus 20 000 euroa torppaavat tehokkaasti kustannustuen piiristä suuren osan pienyrittäjistä, joita korona on kohdellut kaltoin. Eikä puhdas verotilivaatimus tai kustannusten vaikea sopeuttamisvaatimus laske tukikynnystä yhtään alemmaksi.

Tukea voi hakea palkka- ja kiinteisiin kuluihin, jotka ovat syntyneet 1.4.–31.5.2020. Siis ajalta, jolloin kymmenet tuhannet yrittäjät ovat varmuudella jättäneet omat palkkansa maksamatta, jotta työntekijät saavat rahansa ja yritys voi maksaa laskunsa. Yrittäjien toimeentulon unohtaminen ei ole mitään uutta päättäjiltä, mutta jatkuva kansan kosiskelu yrittäjien kustannuksella on jo liikaa.

Kari Kivelä

Oulu

Lue lisää

Tapahtumateollisuus pelkää mahdollisten uusien koronarajoitusten johtavan konkurssiaaltoon

Ministeriksi palannut Annika Saarikko: Tapahtumajärjestäjille ei ole varattu uutta koronatukea

Pääministeri Marin puolustaa sovittua EU-rahoitusta

Taksiliitto ihmettelee: Kiinteistökulut oikeuttavat kustannustukeen, mutta taksiauton kulut eivät