Voima- linjan suunnittelu ei huomioi luontoa - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Voima- linjan suunnittelu ei huomioi luontoa

Nyt se on taas todettu, mitä  ely-keskus tekee luonnon ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi. Ei yhtään mitään. On sitten kyse kaivoksista tai voimalinjoista, kuten tällä kertaa Askola–Porvoo -välillä.

Tänne ollaan suunnittelemassa avovoimalinjaa Kymenlaakson Sähkö Oy:n toimesta. Siinä riistetään – kuten Euroopassa sanotaan – ja raiskataan tämän alueen suurinta yhtenäistä metsäaluetta. Rikotaan Porvoon kunnan mukaan harvinaisia suoalueita, eikä välitetä niistä monista nuorista, jotka ovat rakentaneet tai rakentamassa omaa kotia maaseudulle.

Muitakin vaihtoehtoja voimalinjalle olisi. Niitä ei ole edes vaadittu tutkittavaksi.

Silloin kun ely-keskuksen tarkastaja menee maatilalle tekemään tukitarkastuksia, on kyllä senttimetreistä kysymys, että reunat ja kaistat ovat oikein. Mutta kun suunnitellaan sähkölinjaa, ei viisikymmentä metriä leveä ja useamman kymmenen hehtaarin hiilijalanjälki ole mitään.

Uudenmaan ely-keskuksen virkailija sanoi puhelinkeskustelussa: ”ymmärrättehän, että linja kulkee harvaan asutulla maaseudulla, eikä teillä ole mitään vaikuttamismahdollisuutta asiaan”.

Vuorostani totean, eikö Uudenmaan ely-keskuksessa ymmärretä, että Suomen harvaan asuttu maaseutu on se timantti, mitä ulkomaalaiset täällä arvostavat, ja sitä pitäisi suojella.

Ehdottaisin että niin KSOY kun Uudenmaan ely-keskuskin alkaisitte elää tätä päivää ja miettisitte vaikka maakaapelivaihtoehtoa. Se ei tule asiantuntijoiden mukaan elinkaari huomioiden yhtään kalliimmaksi, eikä tuota luonnolle tai ihmisille haittaa.

Jorma Mikander

Porvoo

Muitakin vaihtoehtoja voimalinjalle olisi. Niitä ei ole edes vaadittu tutkittavaksi.

Lue lisää

Perussuomalaisten eduskuntaryhmästä hyllytetty Ano Turtiainen ilmoittautuu puheenjohtajistokisaan – "Päätöksenteossa on asetelma isot kaupungit vastaan maaseutu"

Maaseudun ei kannata jäädä omaan somekuplaansa

Maailma koronan jälkeen

Maalle muutettiin tänä keväänä poikkeuksellisen paljon: "On tapahtunut selkeä trendipoikkeama normaalista"