Kärnälle elvytyspaketista! - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Kärnälle elvytyspaketista!

En ole kirjoituksissani moittinut monivuotisten rahoituskehysten (MFF) antia Suomen maataloudelle tai Suomen menestymistä asiassa.

Mutta elvytyspaketista, jonka kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) sanoo olevan ”pieni lottovoitto Suomelle”, olen eri mieltä. Olen kirjoittanut, ”ettei se hyvä, että Suomen maatalous- ja maaseuturahoitus pystyttiin pitämään seuraavat seitsemän vuotta samalla tasolle kuin taakse jääneiden seitsemän vuoden aikana, muuta elvytyspakettia Suomelle hyväksi”.

Elvytyspaketti venyttelee juridiikkaan rajoja.

Lisäksi paketti nakertaa taloudellista moraalia. Se merkitsee askelta kohti tulonsiirtounionia ja integraation syventämistä sekä verotusoikeuden antamista unionille.

Elvyttää pitää, mutta päävastuun on oltava jäsenmailla. Kannatan myös EU:n yhteisiä elvytystoimia, suuriakin. Muttei satojen miljardien lahjoja, vaan lainapainotteisuutta.

Huippukokouksen päätöksellä Suomen vastuut lahjapaketista ovat 6,6 miljardia euroa ja saanto 3,2 miljardia sisältäen osan myös maaseudun tärkeää ympäristö- ja ilmastorahoitusta. Nettona maksamme 3,4 miljardia enemmän kuin saamme! Lainamuotoisesta tuesta vastuumme ovat noin 6 miljardia euroa.

Komissio arvioi äsken, että elpymisestä tulee Suomessa koko EU:n hitainta. Nyt kuitenkin esimerkiksi Italialle huippukokous esittää suoraa avustusta, lahjaa, 82:ta miljardia euroa. Suomi joutuu ottamaan vastuulleen siitä 1,79 prosenttia eli pitkälti toista miljardia euroa. Siis enemmän kuin on Suomen tavaraviennin arvo Italiaan vuodessa.

EU osoitti jo aikaisemmin koronasta eniten kärsineille 540 miljardin euron hätäapupaketin. Se ei ole juuri kelvannut. Miksi? Se on lainamuotoista tukea!

Äänestin torstaina Euroopan parlamentissa rahoituskehysten kohentamisen puolesta mutta vastustin valtavaa lahjapakettia.

Hyväksyn, että keskusta hallituspuolueena voi tukea budjetin ohella elvytyspakettia. Toivon, että monet voivat hyväksyä sen, että meppinä voisin toimia kertomallani tavalla.

Mauri Pekkarinen

Euroopan parlamentin jäsen (kesk.)

Lue lisää

Matti Vanhanen budjetista: Ensi vuodelle ei tehdä uusia elvytyspäätöksiä

EU:n elpymisväline syventää velka-ahdinkoa

EU:n pöydissä ystävämaa tunnetaan

Keskustan viides kolonna