Suojeluväki maksamaan kiusansa viljelijöille - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Suojeluväki maksamaan kiusansa viljelijöille

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjois-Karjalan piirin tekemä valitus lykkää valkoposki­hanhien ampumislupien myöntämistä Keski-Karjalassa. Piiri valitti luvista kesäkuussa Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Pitkien käsittelyaikojen vuoksi lupia tuskin saadaan käyttöön vielä tänä vuonna.

Tämä luvista valittaminen on silkkaa kiusantekoa viljelijöitä kohtaan. Hanhien karkottaminen ampumalla on viimeinen oljenkorsi ja nyt sekin halutaan estää.

Valkoposkihanhi ei todellakaan ole kuolemassa sukupuuttoon, vaikka jokaiselle tilalle myönnettäisiin poikkeuslupa ampumiseen. Olen jättänyt toimenpide­aloitteen poikkeuslupien laajemmasta myöntämisestä hanhien aiheuttamien sato­vahinkojen estämiseksi, koska hanhikanta kasvaa vuosi vuodelta ja sitä mukaa myös niiden aiheuttamat vahingot.

Hanhet ovat aiheuttaneet satovahinkoja yli 5 000 hehtaarin alalla Pohjois- Karjalassa levähtäessään pelloilla ja niityillä kevät­muuton aikana. Kymmenet tilat ovat hakeneet lupaa karkottaa hanhia ampumalla satovahinkojen torjumiseksi.

Hanhien aiheuttamia vahinkoja korvattiin viime vuonna miljoonalla eurolla, ja summa on nousussa sitä mukaa kun hanhikanta kasvaa. Luvista valittanut Pohjois- Karjalan piiri saisi korvata sato­vahingot viljelijöille itse, kun kerran valituksellaan estävät viljelijöitä suojelemasta omaa elinkeinoaan.

Sanna Antikainen

kansanedustaja (ps.)

Outokumpu

Valkoposkihanhi­kanta kasvaa vuosi vuodelta, samoin niiden aiheuttamat vahingot.

Lue lisää

Valtava hanhiparvi pimensi taivasta kuin suoraan Hitchcockin kauhuleffasta – "Ulkoa alkoi kuulua hitonmoinen kaakatus", valokuvan ottaja kertoo

Katso eräohjelmasta vinkit klassisen alkuruuan tartarin valmistukseen valkohäntäpeuran sisäpaistista ja vieraile Kainuussa Korpinaisten jänisjahdissa

Ympäristöministeri Mikkonen Ylellä: Valkoposkihanhi ei nykyään päätyisi suojeltavaksi lajiksi

Ympäristöhallinto valitsi hanhenlihan hävityksen hyödyntämisen sijaan