Polttoaineveron korotus osuu maaseudulle - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Polttoaineveron korotus osuu maaseudulle

Polttoaineiden hinta nousi ensimmäinen päivä elokuuta. Korotus bensiinin kohdalla on noin 6,3 senttiä ja dieselin kohdalla noin 6,9 senttiä litralta.

Hallituksen suuri hinnan­korotus tuntuu jokaisen ajopelin omistajan kukkarossa, mutta toisille se tekee kipeää huomattavasti enemmän kuin toisille. Hyvin eriarvoistavaksi kansalaisille päätöksen tekee se, että Suomi on pitkien etäisyyksien ja harvaan asuttu maa.

Etenkin haja-asutusalueilla ihmiset eivät kerta kaikkiaan tule toimeen ilman omaa autoa, pitkien työmatkojensa ja kaiken muunkaan takia. Lisänsä vielä antaa sekin, että monissa perheissä on työssäkäynnin takia pakko käyttää kahta autoa, sillä joukkoliikenne on ajettu melko tarkkaan alas.

Eteläisessä ruuhka- Suomessa lyhyempien etäisyyksien takia päästään paljon halvemmalla, kun on mahdollisuus monin paikoin käyttää joukkoliikennettä paikasta toiseen siirryttäessä.

Eriarvoisuus ei tule näkymään yksin polttoaineiden suuresta korotuksesta, se tuo mukanaan muutakin. Korotustarve kasvaa niin kuljetusten kuin jakelunkin kohdalla ja samalla elintarvikkeiden hinnoissa. Ja tässäkin kuljetuksen nousseet hinnat kirpaisevat eniten pitkien matkojen päässä asuvia.

Polttoaineverolla tavoitellaan myös päästöjen vähentämistä. Jo ennestäänkin maksamme sitä noin 22 sentillä litra, mutta on mitä järjettömin hetki siihen nyt jos koskaan maalta, jonka päästöt globaalisti eivät maailman tilaa pahenna vähääkään.

Suomi kurjistuu omin päätöksin, mutta kunnia-asiamme on pyrkiä kansalaistemme kohtelun yhdenmukaisuuteen.

Taisto Levo

Alastaro

Lue lisää

Turveveroon budjetissa sadan prosentin nousu, öljyn vero kiristyy runsaat 10 prosenttia – turpeen veroetu säilyy silti

Polttoaineveronkorotus nostaa kuljetuskustannuksia lähes 80 miljoonalla eurolla vuodessa – ”Suomalaisen vientiteollisuuden kilpailukyky vaarassa”, muistuttaa Oulun kauppakamari

Hallitus hylkii metsäteollisuutta

Kulmuni kommentoi vihreiden linjausta haitallisista verotuista: "Tuista puhuminen on suorastaan irvokasta, autoilijat maksavat jo nyt yhtä Euroopan kalleinta polttoaineveroa"