Tuulivoiman ongelmia - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Tuulivoiman ongelmia

Vesa Nuolioja Jyväskylästä kirjoitti tuulivoiman ongelmajätteistä ja jopa valtiovaltamme vaikenemisesta kyseisestä ongelmista (MT 7.8.). Vastaisitko, mitä syntyvät ongelmajätteet ovat, joita ei pysty kierrättämään?

Kuinka ja mihin nämä jätteet päätyvät? Kuinka pitkä varastointiaika ja onko mitään lainsäädäntöä ohjaamassa, kuinka niitä käsitellään ja kuinka varastoidaan?

Vaikeneminen lienee yleinen tapa, mitä tuulivoiman eri toimijatahoilla harrastetaan.

Erään yhteismetsän hoitokunta teki sopimuksen, vaikka ohjesäännön mukaan asia olisi kuulunut käsitellä ja mahdollinen päätös tehdä osakaskunnan kokouksessa. Hoitokunta salasi useita vuosia sopimuksen sisällön.

Sopimus saatiin juristin avustuksella julkiseksi, josta aiheutui tietenkin kuluja. Hoitokunnan jäsen kielsi vielä silloinkin näyttämästä sopimusta muille. Miksi?

Tuulivoimahankkeen salaaminen on aiheuttanut osakaskunnassa hajaannusta. Kokouksiin osallistuu enää muutama ydinjoukon ulko­puolinen osakas.

Nyt monien vaiheiden jälkeen on lainvoimainen lupa kymmenille voimala yksiköille. Hyvä? Toivottavasti asiassa toiminut taho miettii, olisiko avoimuudella säilytetty se yhteinen tahtotila yhteismetsän kehittämisessä, joka oli ennen tuulivoimahanketta.

Eheytyminen vienee sukupolvien ajan.

Matti Hirvonen

Nokia

Lue lisää

Hallitus poksautti korkin lainapullosta

Luonnon tärveltyminen ja melu huolettavat tuulivoiman vastustajia Keski-Suomessa – "Mikä on se äänten kakofonia sitten, kun voimalat ovat pystyssä?"

Uutissuomalainen: Metsähallitus suunnittelee kolminkertaistavansa tuulivoimaloiden määrän valtion mailla

Paliskunnat vaativat: Tuulivoimalat eivät saa häiritä poronhoitoa