Mielipide

Ruokakaupan johtajat, ymmärtäkää vastuunne

Katselin 12.8. aamu-TV:n ohjelman, jossa keskustelitte tulevasta hintakilpailusta. Toivottavasti kilpailette sellaisilla tuotteilla, jotka eivät vaaranna ruokahuollon omavaraisuutta.

Olen entisenä tuottajana pitkään seurannut alan kannattavuutta. Vuosikymmenien ajan markkinatilanteet Suomessa ja Euroopassa ovat vaihdelleet välillä paljon. Tämä tietysti on maailmallakin normaalia.

Suomen lihantuotantoa hankaloitti tehomaihin verrattuna pieni yksikkökoko, kun jouduimme EU:n jäseneksi. Kun kaikki Suomen vaatimukset huomioidaan – esimerkiksi salmonella- ja tilavaatimukset – meillä on vaikeuksia pysyä hinta­kilpailussa mukana. Maatiloilla on kuitenkin paljon investoitu ja luotettu, että meitä tarvitaan ja alan työ­paikat turvataan.

Siksi toivonkin, että otatte nämä tosiasiat huomioon, kun tuota kisaa käytte. Suomen elintarvikkeita tuottava, etenkin nuori porukka, joita vielä onneksi on, ovat innostuneita ja myös investoineet paljon.

Älkää hyvät herrat tuhotko heidän uskoaan työhönsä! Älkääkä viekö heiltä ja heidän perheiltään mahdollisuutta jatkaa työtään ja turvata maamme elintarvikehuolto. Tänä korona-aikana on omavaraisuuden merkitys kasvanut. Eikö se kannattaisi ymmärtää.

Toivottavasti olette sen verran ajelleet maaseudulla, että olette nähneet, kuinka pitkän kuivuuden jälkeen pellot ovat vesoneet vihreiksi, kun niiden nyt pitäisi olla keltaisia.

Viljasato jää heikommaksi, laadusta ei vielä tietoa, mutta kuivatuskustannukset voivat olla isot.

Toivottavasti ymmärrätte vastuunne ja käytätte suurta valtaanne oikeudenmukaisesti. Toivoisin jonkinlaista kommenttia, jos kiireiltänne ehditte.

Kalevi Pukara

Honkajoki

Älkää hyvät herrat tuhotko viljelijöiden uskoa työhönsä!
Lähivuosina betonijätteen määräksi on arvioitu 5,5 miljoonaa tonnia vuodessa ja teräsjätteen miljoona tonnia.
Suomessa ylimääräinen ammonium­nitraatti sodan jälkeen hoidettiin toden­näköisesti oikein.

Lue lisää

Maatalouden merkitys unohtunut

K-ryhmä rakentaa aurinkopaneeleja markettien katoille – tavoite 47 000 paneelia vuoden lopussa

Kaunein kiitos kirjailija Mikko Välttilälle

Maatalouden sähkövero laskee Suomessa – "Päätös palvelee maatalouden parempaa kannattavuutta"