Mielipide

Kauppa jakaa tuottajille tietoa tulevasta

Kalevi Pukara peräsi ruokakaupan johtajilta vastuuta maataloustuottajia kohtaan (MT 17.8.) ja toivoi, että ehtisimme asiaa jotenkin myös kommentoida. Kommentoin aihetta mielelläni.

S-ryhmän kauppojen myymästä ruuasta yli 80 prosenttia on Suomessa tuotettua tai valmistettua.

Haluamme, että määrä pysyy vähintään saman­suuruisena, vaikka myös ruuan maailma kansainvälistyy ja kilpailu kiristyy yhä enemmän. Siksi olemme keskeisesti mukana hankkeissa, joissa tuottajia autetaan pärjäämään kilpailussa.

Otan yhden esimerkin. S-ryhmä on viime vuonna aloittanut ProAgrian kanssa tuottajien tulevaisuus­valmennukset. Niissä eteenpäin katsoville tuottajille jaetaan kaupalla olevaa tietoa siitä, mitkä tuotteet puhuttavat nyky- ajan kuluttajia ja minkälaisiin muutoksiin olisi hyvä varautua. Valmennusten tavoitteena on kasvattaa tuotannon arvoa.

Samoissa valmennuksissa käydään läpi myös niin sanottuja hiiliviljelyn periaatteita. Käynnissä oleviin tutkimuksiin kytketyn valmennuksen taustalla on ajatus siitä, että tuottajat voisivat saada ilmassa olevan hiilen maaperään sitomisesta itselleen yhden uuden tulevaisuuden tulovirran.

Kauppa ja tuottajat ovat löytäneet tulevaisuus­valmennuksissa toisensa luontevalla tavalla ja usko maataloustuotantomme mahdollisuuksiin on niissä luja.

Meneillään oleva korona- aika on osaltaan korostanut puhtaan kotimaisen ruuan merkitystä kuluttajien silmissä. Me teemme S-ryhmässä osamme, että tämä arvostus näkyy myös myyntiluvuissa.

Arttu Laine

SOK:n kenttäjohtaja

Lue lisää

Viljelijät lahjoittivat uuteen keskuskouluun leikkitraktoreita ja kotimaista ruokaa

Tuontiruuan hylkäys ei yllätä

Ruokakaupoissa näkyvät nyt nämä kolme vahvaa trendiä – S-ryhmä avaa myyntilukujaan

Peruna on huippukokillekin innostava raaka-aine – Näillä vinkeillä valmistat täydelliset potut myös kotona