Elämää on kehä kolmosen tälläkin puolen - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Elämää on kehä kolmosen tälläkin puolen

Turkistarhaus on elinkeino, eikä sitä tule kenenkään kiistää. En minäkään tule kiistämään sinun työtäsi tai elinkeinoasi. Ei kukaan tule.

Suomessa on laissa määritelty yrittämisen sekä elinkeinon­vapaus, eikä toisen elinkeinoa tai työn tekemistä saa rajoittaa. On kohtuutonta, että ei osata arvostaa kaikkea sitä maailman­laajuista huippu­osaamista turkis­tuotantoon liittyen. Sellaiselta tämä nyt ainakin vaikuttaa, että kunnioitus uupuu.

Olen poliittisen toiminnan kautta päässyt tutustumaan turkistarhaukseen, sen standardeihin ja laatuvaatimuksiin eläinten hyvistä elinolosuhteista ja elinkeinosta kokonaisuudessaan.

Kokemukseni pohjalta pystyn kertomaan, että eläimistä pidetään Suomessa erittäin hyvää huolta. Voisi oikeastaan sanoa, että mitä paremmin yrittäjä pitää eläimistään huolta, sitä paremmin hän itse siitä hyötyy. Eihän laatu­standardimerkkejä edes saa, elleivät asiat tarhalla ja eläinten kanssa ole kunnossa.

Kaikki se, mitä tämä elin­keinomuoto säteilee ympärilleen täällä maaseudulla, on pitkä ketju, johon on kytköksissä monia eri osapuolia; kalastajat, rehutehtaat, ruoankuljettajat, alihankkijat jne.

SDP on hyväksynyt puolue­kokouksessaan aloitteen, jolla halutaan lainsäädännöllä kieltää turkistarhaus, turkistuotanto ja sen myyminen lainsäädännöllä.

Tässä päätöksessä on varmaankin huomioitu kaikki ne työpaikat, perheet, verotulot, kasvutarinat, oman yritys­toiminnan laajentamiset velka­rahalla, sukupolvenvaihdokset, yrittäjyys ja turkistuottajien elinkeinonlähde sekä maaseudun elinvoimaisuus? Onko tarkoituksena, että elämää kehä kolmosen tällä puolen ei tulevaisuudessa ole?

Turkistuotanto kasvattaa maamme taloudellista oma­varaisuutta merkittävällä summalla, eikä tähän elin­keinomuotoon ole jaossa minkäänlaisia avustuksia.

Sen verran pystyy jokainen astumaan toisen saappaisiin, että ei aivan kaikkea tarvitse puremattakaan niellä. Oikeus ja kohtuus tulee säilyttää aina, myös näissä kaikissa Suomen laissa määritellyissä elinkeinoissa sekä ihmisille näiden yritysten takana.

Emma Kivikangas

kaupunginvaltuutettu (sd.)

Kauhava

Lue lisää

Muikku-ukko on korkein arvonimi, jonka 70 vuotta täyttävä Erkki Liikanen on koskaan saanut

Animalia iloitsee Puolan parlamentin alahuoneen ratkaisusta: hyväksyi turkistarhauskiellon

Erkki Liikanen on huolissaan nuorten syrjäytymisestä: pelkän peruskoulun käyneillä jopa rikollisuusaste on kaksinkertainen verrattuna muuhun ikäluokkaan

Miten SDP, perussuomalaiset ja keskusta ajavat maaseudun asiaa? Näin puoluesihteerit kommentoivat MT-kyselyä