Mielipide

Suomalainen possu ja vastuullinen kauppa

Suomalaista sianlihantuotantoa säätelevät EU-tason säädökset sekä niitä tiukemmat kansalliset säädökset.

Kansallisissa säädöksissä asetetaan EU-tasoa tiukempia ehtoja eläinten hyvinvoinnille ja kuluttajaturvallisille tuotteille. Suomessa sikojen häntiä ei saa typistää, eläimillä tulee olla enemmän tilaa ja virikkeitä, vettä vapaasti saatavilla, riittävä valaistus, lämmitys ja ilmanvaihto. Lisäksi suomalaisen lihan tulee olla vapaata salmonellasta ja antibioottijäämistä.

Kaupan hyllyllä kotimainen liha kilpailee kuluttajien ostopäätöksistä samalta näyttävän tuontilihan kanssa.

Muualla tuotanto on kuitenkin erinäköistä. Sikojen hännät typistetään. Antibiootteja käytetään ennaltaehkäisevästi. Virikkeitä ei käytetä, ja veden saantikin saattaa olla kellokoneiston takana. Lisäksi salmonellatestit voidaan tehdä tuontilihan kohdalla vasta, kun ne on jo syöty. Näin tuotetun lihan kanssa suomalaiset tuottajat joutuvat kotimarkkinoillaan kilpailemaan.

Jos Suomessa joku yrittäisi tuottaa sianlihaa ”eurooppa­laiseen” tapaan, seurauksena olisi maataloustukien takaisin- perintää, sakko- tai vankeusrangaistuksia, eläintenpitokielto ja salmonellatapauksessa eläinten hävittäminen. Suomessa saa kuitenkin myydä sellaista lihaa, jonka tuottamisesta suomalaiselle tuottajalle voitaisiin tuomita jopa vankeutta.

Toiminnan etiikkansa ja vastuullisuutensa aallonharjalla ratsastava päivittäistavarakauppa ei näe tässä ongelmaa. Todelliseen vastuullisuuteen on tästä kuitenkin vielä pitkä matka.

Suomalainen sianlihantuotanto joutuu toimimaan erittäin epäreilussa kilpailu­asetelmassa.

Kansallisen lainsäädännön aiheuttaman kulurakenteen mukaisesti tuotettua sianlihaa ei ole mahdollista tuottaa samalla tai alhaisemmalla tuottajahinnalla kuin kilpailevaa alemman tuotantostandardin mukaista tuontilihaa.

Tuotannon kannattavuuden lähestyessä nollaa alan kiinnostavuus hiipuu ja investoinnit tuotantoon loppuvat.

Kun taas uutta eläinten hyvinvointimerkkiä suunni­tellaan, niin ehdotukseni merkinnäksi suomalaisen merkkituotteen pakkaukseen onkin: ”Täyttää suomalaisen lainsäädännön vaatimukset.”

Tapani Lähteenmäki

sianlihantuottaja

Kankaanpää

Lue lisää

Kotieläintuotannon maine koheni kaupunkilaisnaisten keskuudessa – MTK tyytyväinen digikampanjaan

S-ryhmä teki kiirastorstaina ruuan verkkokaupassa ennätyksen – löi joulun 2020 myynnin: "Asiakkaiden kertaostokset ovat olleet lähes neljänneksen suuremmat"

Porsaan hinta nousee EU:ssa – miten käy sianlihan hinnan?

Korona siivitti kaupan kasvuun – kriisi tuotti myös häviäjiä