Asutko sinäkin väärässä paikassa? - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Asutko sinäkin väärässä paikassa?

Jos valtakunnan media käyttäisi poliittisten ilmiöiden kommentoinnissa samaa logiikkaa kuin Suomen asuntomarkkinoista uutisoidessaan, olisi kommentaattorina todennäköisesti Sinisten edustaja.

”Osa alueista tippuu pysyvästi vakuudellisilta asuntomarkkinoilta”. ”Muutaman kasvukeskuksen ulkopuolella asuntojen hinnat ovat laajalti laskussa”. ”Suurkaupungistumisen aika näkyy asuntomarkkinoilla – erot alueiden välillä repeävät”.

Nämä asuntomarkkinoiden hokemat ovat Hypo-konsernin tuottamia. Konserni on mahti­pontinen ilmaus helsinkiläiselle marginaalipankille, jonka osuus asuntolaina­markkinoista on alle 1 prosentti. Pienempi kuin Sinisten kannatus edellisissä eduskuntavaaleissa.

Lista jatkuu ja viesti on selvä – älä osta äläkä asu muualla kuin pääkaupunkiseudulla ja mieluiten Helsingissä. Espoo, Vantaa, Turku ja Tampere vielä menettelevät, muun Suomen savutuvat kannattaa unohtaa.

Mökillä voit käydä, mutta pidä selkeät turvavälit kaikkeen, mikä voi tartuttaa neljää viikkoa vuodessa pidempään suhteeseen. Käytä vain käteistä äläkä katso silmiin, jottet anna väärää kuvaa ja liikaa tietoa aikomuksistasi.

Miksi asumisen kustannusten pitäisi nousta jatkuvasti, kun ne jo nyt ovat kestämättömän kalliilla tasolla kaikissa niin sanotuissa kasvukeskuksissa? Ilmeisesti asuminen asumistuella ”kasvukolmiossa” on hyväksyttävämpää kuin velaton omistusasuminen Itä-Suomessa.

Erästä eteläsavolaista vanhaa poikaa lainaten: ”Mieluummin kärsin puutetta kuin kurjuutta”. Hypon edun mukaista on kylvää kurjuuden mielikuvaa oman kohde­alueensa ulkopuolisista markkinoista ja aikaansaada sen myötä sukupolvelta toiselle periytyvää puutetta.

Toki tuo vanhan pojan puute viittaa siihen puutteen muotoon, jossa seuraavaa sukupolvea ei ole. Toivotaan, että tämä puute tarttuu myös näihin tyhjän hypottajiin.

Vesa Kallio

toiminnanjohtaja

MTK-Etelä-Savo

Lue lisää

Tällaiset talot käyvät Etelä-Hämeessä heti kaupaksi, lukija kertoo: "Monilla pikkutiloilla virhe on jo tapahtunut, kun pellot on menty ikkunan alta myymään"

Valtion tuki uusille asutus­tiloille?

Asuntojen hinnat nytkähtivät ylöspäin heinäkuussa

Kaupan valikoiva todellisuus