Kohti tolkun metsätaloutta - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Kohti tolkun metsätaloutta

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen pohtii kolumnissaan valtion metsätalouden ohjausta ja sen liityntää metsäteollisuuden investointeihin ja tulevaisuuden näkymiin (MT 4.9.).

Valtiovallan metsälinjaukset näkyvät metsissä hitaasti. Metsäteollisuuden ilmoitukset investoinneista ja tuotannon lopettamisista vaikuttavat julkistettuna äkkinäisiltä, mutta niidenkin takana on pitkäaikainen toimintaympäristön arviointi ja tulevaisuusvisio. Siihen kuuluvat myös päätökset, joita metsätalouden lainsäädännössä ja viranomais­ohjauksessa viime vuosi­kymmeninä on tehty.

Viime vuosituhannen lopulla opittiin, että puu kannattaa panna poikki ja pinoon mieluummin nuorena kuin makuuttaa rahojaan vanhenevissa puissa. Näin metsätalous on kilpailukykyinen muiden sijoitustuotteiden kanssa.

Oppi on mennyt perille. Niitäkin on, jotka pitävät metsäänsä monenlaisen hyvin­voinnin antajana, suvulle, luonnolle ja kansantaloudelle. Asenne näkyy metsä­kiinteistöjen kaupassa: Ylihintaa tarjotaan, mutta myyntihalut eivät vain kasva.

Lakimuutoksen myötä hävisi myös uudistuskypsyysraja. Nopean rahan ja puun tarve johtivat entistä nuorempien metsien uudistushakkuisiin. Niitäkin omistajia löytyy, jotka varsin rauhallisin mielin katselevat neloskehitysluokan kuvioitaan.

Perinteinen perhemetsänomistus – olkoon sitten vaikka nollan prosentin tuottoajatuksella – näyttää kelpaavan osaratkaisuksi ilmaston­muutoksen hillintään. Puuta voi saada ajan oloon enemmän tai ainakin suuremman puuston hiilivaraston. Joku osa luontoakin kiittää, vaikkei omistaja metsiään pystyyn lahottaisikaan. Valtio ei kiitä, vaan verottaa ja yrittää veropolitiikallaan ohjata metsiä enempi sijoitushenkisten haltuun.

Metsienkäytön valtion­ohjaus on tuottanut hakkuupulsseja ja varmaan myös investointipäätöksiä. Punaisena lankana näyttää olleen metsätalouden säätäminen erityisesti kuiduttavan metsäteollisuuden tarpeisiin.

Seuraavat askelet pitää ottaa hallitusohjelman mukaisesti luonnon monimuotoisuutta säilyttävään ja ilmaston­muutosta torjuvaan suuntaan. Eikä siinä olla metsäteollisuuden alta mattoa vetämässä. Kyllä sielläkin tulevaisuutta osataan lukea.

Metsienkäytön ohjauksen suunta voisi nyt olla kohti tolkun metsätaloutta, jonkalaista monet perhemetsänomistajat jo harjoittavat.

Raimo Hakila

Ulvila

Lue lisää

Kirjailija Miika Nousiainen ammensi Metsäjättiin lapsuudestaan ja tapasi lopetettujen tehtaiden henkilöstöä: "Tehdaspäällikölle on hirveä paikka olla puun ja kuoren välissä"

MT:n lukijat kaipaavat lisää kuitupuuta käyttäviä tehtaita – etenkin Kainuuseen

Hallitus poksautti korkin lainapullosta

Energiaverotus myös tulonjakokysymys