Jokamiehen­oikeus on päivitettävä - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Jokamiehen­oikeus on päivitettävä

Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen oikeutta nauttia luonnosta ja hyödyntää sitä riippumatta alueen omistussuhteista. Luonnon käyttämiseen jokamiehen­oikeuksien sallimissa rajoissa ei siis tarvita maanomistajan eikä maan haltijan lupaa eikä jokamiehenoikeuksien käyttämisestä tarvitse maksaa.

Laki jokamiehenoikeudesta on vanhentunut ja se pitäisi uudistaa. Nykyään jokamiehen­oikeutta hyödyntävät taloudellisessa tarkoituksessa koti- ja ulkomaalaiset yritykset.

Olisi kohtuullista, että yritykset korvaisivat metsänomistajalle jopa tuhansien kilojen marjasadon viemisen hänen metsästään.

Kaupallisen marjojen poimimisen tulisi olla luvanvaraista. On hyvä että marjat poimitaan ja marjoilla ja niiden jalosteilla luodaan työpaikkoja ja hyvinvointia. Myös metsän­omistajien kymmenien vuosien työ ja kulut pitäisi huomioida.

Pekka Neittaanmäki

Jyväskylä

Lue lisää

Lukijalta: Sain siivota kaukomaiden marjanpoimijoiden jäljiltä säkkikaupalla paperi-, tölkki-, tupakka- ja sätkäjäämiä

En kaipaa kaukomaiden poimijoita

MT-gallup: Korona lisäsi jokamiehenoikeuksien väärinkäyttöä – päristely moottoriajoneuvoilla ja tulenteko häiritsevät luonnossa

Jokamiehenoikeus on pulmallinen, jos metsään perustaa viljelmän – "134 korvasientä katosi, paikalla vain saappaanjäljet"