EU kaivaa hautaansa - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

EU kaivaa hautaansa

EU on nyt ottamassa yhteistä velkaa ja rahoittaa sillä Etelä-Euroopan valtioita. Osa rahoista annetaan ilman vastiketta eli lahjaksi.

Tätä EU-ratkaisua ajavat nyt Saksan voimanaiset Angela Merkel ja Ursula von der Leyen. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on kuorossa mukana. Ranska saa tässä 40 miljardia vastikkeetonta rahaa, jota ei tarvitse maksaa takaisin, Italia vielä enemmän.

Tämä nyt tehty EU-sopimus on EU:n perussopimuksen vastainen. Perussopimuksen mukaan jokainen valtio vastaa omista veloistaan.

Korona on huono selitys, koska ennestään huonosti hoidettuja Etelä-Euroopan maiden talouksia korjataan. Myös selitys Suomen ulkomaankaupan tukemisesta on huono, koska tuloksesta ei ole mitään takeita.

Suomi joutuu tässä yhtenä rahaliiton jäsenenä maksajan osaan. Suomi pienenä ja velkaantuneena, mutta taloutensa itse hoitaneena, joutuu tukemaan Etelä-Euroopan isojen valtioiden talouksia ilmaisella vastikkeettomalla rahalla. Vaikka Suomessa oltiin kriittisiä, niin EU:n päätöksentekijät hyväksyivät tämän ”laillisena”.

Paasikivi sanoi joskus, että Kreml ei ole käräjäoikeus. Nyt Bryssel kuuluu samaan sarjaan.

Myös presidentti Sauli Niinistö oli sitä mieltä, että EU:n perussopimusta on rikottu. Vaikka presidentillä ei ole enää päätösvaltaa, sanan­vapaus lienee hänelläkin.

Maallikosta tuntuu siltä, että EU kaivaa nyt omaa hautaansa.

Lopetan tämän itäsaksalaisella vitsillä: Älä ajattele. Jos ajattelet, älä puhu. Jos ajattelet ja puhut, älä kirjoita. Mutta jos ajattelet, puhut ja kirjoitat, älä ylläty.

Kauno Pietilä

Kalanti

Lue lisää

Korona siirtää uuden auton hankintapäätöksiä – käytettyjen kauppa käy silti hyvin

Korona peruutti halloween-juhlat – viljelijällä käsissään 30 000 myymätöntä kurpitsaa

"Suhteessa siihen kriisiin, joka odotti nurkan takana, onnistuimme loppujen lopuksi hyvin", MTK:n Marko Mäki-Hakola summaa kuluneen kesän kausityövoimatilanteen

Suomessa 59 uutta koronatartuntaa – ei uusia kuolemantapauksia maanantain jälkeen