Suomen johdolla ilmastotalkoisiin - Lukijalta - Maaseudun Tulevaisuus
Mielipide

Suomen johdolla ilmastotalkoisiin

Kaksi vuotta sitten päättyneen YK:n alaisen ilmastopaneelin lopputulos oli, että vain EU sitoutui asetettuun tavoitteeseen tulla hiilivapaaksi alueeksi vuoteen 2050 mennessä. Sen osuus päästöistä on väestöön suhteutettuna noin 10 prosenttia.

Kesällä 2019 perustettu hallitus nopeutti Suomen tavoitetta vuoteen 2035. Suomen osuus päästöistä on asiantuntijoiden mukaan noin yksi tuhannesosa eli 0,1 prosenttia.

Väkirikkaat ja paljon saastuttavat maat, kuten Kiina, Intia, USA ja Venäjä, jättäytyivät sopimuksen ulkopuolelle. Suurin osa maista jäi sopimuksen ulkopuolelle, ja ne edustavat noin 90:tä prosenttia maapallon asukkaista ja vastaavasti myös päästöistä.

EU:n ja erityisesti Suomen intressissä pitäisi olla ilmasto-­ohjelman ulkopuolella olevien saaminen mukaan ilmastotalkoisiin.

Ei nimittäin riitä, että Suomen yksi promille poistuu vuonna 2035 rasittamasta ympäristöä. Ei myöskään EU:n 10 prosentin poistuminen vuonna 2050 pelasta maailmaa.

Suomen irtiotto EU:n aikataulusta ei saa merkitä lisäkustannuksia kansalaisille, eikä se saa merkitä myöskään teollisuuden kilpailukyvyn heikentymistä.

Koska Suomella on nopein aikataulu päästä hiilivapaaksi, ulko­puolisten maiden aktivointi olisi tärkeää. Pienetkin liikkeet tässä ryhmässä vaikuttavat huomattavasti enemmän kuin Suomen ja EU:n päästö­vähennykset.

Ilmastoasiat ovat valtionpäämiesten käsissä. Tämä kävi ilmi muun muassa Yhdysvaltojen kohdalla. Trump yksin­kertaisesti ilmoitti USA:n jäämisestä pois sopimuksesta. Sama tilanne on Kiinassa ja Venäjällä sekä monessa muussa maassa.

Suomi on eri aikoina tarjonnut palveluksiaan tärkeissä asioissa. Presidentti Kekkosella oli vuonna 1975 keskeinen rooli ETYK-kokouksen järjestämisessä Helsingissä, jossa valtionpäämiehet allekirjoittivat suurvaltojen jäisiä suhteita liennyttävän sopimuksen

Jos nyt pitäisi ruveta vaikuttamaan valtionpäämiehiin, tuskin löytyy toista valtionpäämiestä kuin presidentti Sauli Niinistö, joka tähän kykenee. Toimeksiannon pitäisi tulla kuitenkin YK:lta.

Jotta hanke lähtisi liikkeelle, hallituksen olisi oltava aloitteellinen. Tämä olisi hallituksen helpoin, nopein ja tehokkain ympäristöteko.

Maailman nopein aika­taulu edellyttää maailman­luokan toimenpiteitä. Ympäristöasioissa on hyvä ymmärtää matematiikkaa ja olla jonkin verran suhteellisuudentajua.

Pentti Lampinen

maakuntaneuvos

Oulu

Suomi on eri aikoina tarjonnut palveluksiaan tärkeissä asioissa.

Lue lisää

Korona- pandemia vahvistaa otettaan

Miten Suomi saadaan vähähiiliseksi? Ympäristöministerin tiedotustilaisuus kello 12.15

Niinistö: Valko-Venäjän mielenosoittajien toiminta on ollut "vaikuttavaa" ja väkivalta heitä kohtaan "käsittämätöntä"

Presidentti Niinistö: EU:n perussopimusten luova tulkitseminen alkaa ajan mittaan nakertaa EU:ta