Mielipide

Maaseutu on mahdollisuus, tervetuloa!

Viimeistään koronakriisi on herättänyt suomalaiset ymmärtämään, että peltojen, metsien ja tuhansien järvien ympäröimä maaseutu on ihmiselle suuri mahdollisuus – yhä useammalle paras paikka asua ja elää.

Muutto pääkaupunki­seudulle on ollut luonnollinen trendi, mutta muutto tai paluumuutto maakuntiin Kehä kolmosen ulkopuolelle on koettu paluuna ajassa taaksepäin.

Vihdoinkin maallemuutto on kovassa muodissa. Yhä useampi suomalainen on siirtynyt mökille tekemään etätyötä. Maalla vakituisesti asumisesta ja mökkeilystä tehdään ohjelmia eri välineissä, ja maalla asumiseen on erikoislehtiä.

Omavaraisuus osana kestävää kehitystä kiinnostaa yhä useampia. Puhdas ja terveellinen lähiruoka on kaikkien huulilla, huoltovarmuuden merkitys ymmärretään.

Monipaikkaisuus yhdistää kaupunkia ja maaseutua. Maaseutu tarjoaa lapsille turvallisen, vapaan ja virikkeellisen kasvuympäristön. Yhä useampi maaseudun yritys tarvitsee osaavaa työvoimaa, on jopa pula työntekijöistä.

Kun Kehä kolmosen sisällä asumisen kustannukset lisäävät köyhyyttä, maaseudulla on mahdollisuus saada rahansa riittämään. Pääministerikin haluaisi muuttaa maalle ja kertoo jatkavansa sitkeästi miehensä taivuttelua muuttopäätöksen tekemiseksi.

Maaseutu on tulevaisuudessa muutakin kuin taantuva lomareservaatti. Syrjäkyliltä löytyy maalaisidyllin tueksi konkretiaa ja elämään sisältöä.

Kuntien markkinointi on herätettävä unesta ja uusien veronmaksajien lobbausta on tehostettava. Avoimia työpaikkoja on etsittävä yhdessä muuttajien kanssa. Kaksoiskuntalaisuutta on edistettävä. Tervetuloa maalle.

Alpi Ripatti

Mäntyharju

Pääministerikin haluaisi muuttaa maalle ja jatkaa sitkeästi miehensä taivuttelua.

Lue lisää

Selvitys: Suomalaisyritykset eivät halua palata vanhoihin toimintamalleihin enää koronakriisin jälkeen

Tässä kunnat, joissa koronaa on ollut koko taudin aikana alle viisi tapausta – Siilinjärvi on kunnista väkiluvultaan suurin, kunnanjohtaja: ”Olemme onnistuneet"

Influenssarokotteita jaetaan tänä vuonna ajanvarauksella – THL kehottaa ottamaan rokotuksen: "Samanaikainen koronatartunta ja kausi-influenssa on huono yhdistelmä"

Lännen Media: Poliisi tutkii Kiuruveden hoivakodin koronakuolemia taloudellisen hyödyn tavoitteluun liittyvinä laiminlyönteinä