MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Mielipide

Nyt tarvitaan työpaikkoja

Hallitus tavoittelee 80 000:ta uutta työllistä vuosikymmenen loppuun mennessä. Sitä ennen maassa ehtii olla ainakin kahdet eduskuntavaalit. Vastuuta siirretään seuraajille hamaan tulevaisuuteen. Onko tämä mitenkään realistista?

Hallituksen asetellessa tavoitteitaan maamme yritykset ilmoittavat irtisanomisista. Kaipolasta lähtee 450 työ­paikkaa ja Naantalista 330. Samaan aikaan hallitus yltiöpäisillä ilmastotoimillaan ja omilla ratkaisuillaan on valmis ajamaan alas turvetuotannon. Useita tuhansia ammatti­taitoisia ja ahkeria puurtajia menettää toimeentulonsa. Lupaus uudelleenkouluttamisesta ja -työllistymisestä ei ole yksinkertainen silmänkääntötemppu.

Hallitusohjelmassa tavoitellaan energiaturpeen puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Päästökauppamaksut ovat nousseet vajaassa 10 vuodessa kuusinkertaisiksi. Siksi budjetti­riihessä tehty veronkorotus tulee vaikuttamaan asiantuntijoiden mukaan käytön vähenemiseen 75 prosenttia jo vuoteen 2025 mennessä.

Joko hallitus ei itse tiedä mitä se tekee tai sitten kansalaisia sumutetaan tietoisesti. Turpeen luopumista perustellaan ilmastosyillä, mutta vaikutukset päästöihin ovat epävarmoja. Energian kulutus ei ole vähenemässä ja luultavasti turve korvautuu ulkomaisella puuhakkeella tai muulla tuontienergialla. Suomalainen työllisyys ei näin kohene.

Hallitus tekee päätöksiä, joilla se miellyttää vasemmistolaisia kannattajia ja ärsyttää keskustan kannattajia. Päätösten vaikutukset työllisyyteen ovat negatiivisia ja päästöjen vähenemiseenkin kyseenalaisia.

Toistaiseksi hallituksen konkreettisin työllisyystoimi on uusien virkailijoiden palkkaaminen te-keskuksiin. Sillä ei Suomea suosta nosteta. Jotta työnhaku olisi tuloksellista, on työpaikkoja oltava. Huonolta näyttää.

Suomella ei ole varaa siihen, että ahkerien ihmisten uurastukset katoavat hallituksen vastuuttomuuden vuoksi taivaan tuuliin. Nyt tarvitaan selkeitä panostuksia suomalaiseen työhön ja yrittämiseen.

Jari Koskela

kansanedustaja (ps.)

Kankaanpää

Luultavasti
turve korvautuu ulkomaisella puuhakkeella tai muulla tuontienergialla.

Lue lisää

Hallituksen tavoitteet ovat epärealistisia

Hallituksen ilmastoteot kohdistuvat maaseutuun

Liitäntäelinkeinot ja omavaraisuus

Minun ­lapsus!