Mielipide

Ei niin pahaa, ettei uutta hyvääkin

Tarvittiin koronan rajoitukset ja kiellot avaamaan silmät oman maan kauneudelle, matkailulle ja mökkeilylle koti-Suomessa.

Trendiin tulisi nyt tarttua ja tehdä maaseudusta entistäkin houkuttelevampi. Edetään pienin kustannuksin. Voisimme kehittää maallemme tunnusomaisia juhlakausia, joita muissakin maissa on.

Aloitetaan juhannuksesta. Sen ympärille, yöttömien öiden aikoihin voisimme viettää omenankukkien juhlaa.

Kukkivat, tuoksuvat omenapuut ovat suomalaista luontoa. Istuttamalla omenapuun taimia pihoihin, puistoihin ja peltotilkuille saamme muutamassa vuodessa aikaan sykähdyttävän elämyksen, joka jatkuu useita viikkoja etelästä pohjoiseen. Tämä on myös mehiläisten ja kimalaisten aikaa.

Hunajan tuotanto voi olla harrastus, mutta se voi viedä mukanaan ammattiin asti. Sitä mukaa kun ihmiset ymmärtävät sokerin terveysuhat ja hunajan terveysvaikutukset, hunajan kysyntä kasvaa. Mehiläiset tarvitsevat kukkivia kukkia kerätäkseen hunajaa; kukkia on siis kylvettävä ja istutettava, mikä kaunistaa kesäämme.

Syksyllä omenat kypsyvät, ja kasvaessaan ilman myrkkyjä ne ovat luomuomenoita. Niistä voidaan kehittää uusia, herkul­lisia ruokalajeja ja perustaa luomuruoan pientuotantoa omenoiden pohjalta. Omenaherkkuja, makeita ja suolaisia, löytyy kaikkien maitten keittiöistä. Lisänä ovat uudet pirtelöt, joissa makuelämykset syntyvät kotimaan omenoista, marjoista, yrteistä ja hunajasta.

Terveellisintä on omenasiiderietikka, joka on yhtä tunnettu terveystuote kuin oliiviöljy. Sitä voitaisiin valmistaa Suomessa, ensin kotimaan tarpeisiin, myöhemmin enemmänkin.

Maaseudun elämä, työt, huvit ja ympäristö kietoutuvat yhteen ja muodostavat kaikkia aisteja tyydyttävän, luonnollisen elämäntavan, jossa ihminen voi hyvin.

Ulla Grünstein

suunnittelija

Helsinki

Lue lisää

Keskusta puolustaa maaseutua ja alkutuotantoa

Essee: Suomalaiset löysivät maansa uudelleen – korona voi seuraavaksi vaihtaa muuttovirtojen suunnan ja kääntää hintakäyrät päälaelleen

MT:n toimitus kokosi viisi yllättävää lomakohdetta kotimaasta – katso reissuvinkit tästä

Vuokramökkien suosio kasvoi rajusti viime vuodesta ja muutoksessa voi olla jotakin pysyvää – mökkien välitysjätti Lomarengas tuplasi lokakuussa myyntinsä