Mielipide

Turvallisuutta liikenteeseen ja terveyteen

Ajo-oikeuden erityisluvalla alle 18-vuotiaina saaneilta autonkuljettajilta pitää kieltää totaalisesti autolla ajaminen yöllä klo 24–6. Tällöin ei ole ajotarvetta opiskelun tai harrastusten vuoksi.

Perustelu tälle rajoitukselle on, että useimmat vakavat onnettomuudet 17-vuotiaille ”varhaiskuljettajille” tapahtuvat yöllä. Näin säästyttäisiin tarpeettomilta nuorten loukkaantumisilta ja kuolemilta liikenneonnettomuuksissa.

Voisi olla perusteltua vaatia 80 km/h keltainen nopeusrajoituskilpikin näitten kuljettajien auton taakse.

Nyt on koronan toinen vaihe kiivaassa kehitysvaiheessa. Harkitaan totaalista ravintoloiden tarjoilun ja sulkemisen aikaistamista ennen puolta yötä koronan tartunnan rajoittamiseksi. Tämä on täysin oikein koronariskin vuoksi anniskeluluvan omaaviin ravintoloihin, yökerhoihin ja baareihin, vaikka koko maahamme.

Humaltuminen aiheuttaa vaarallista läheiskäyttäytymistä ravintoloissa ja juominen edellyttää maskin poistoa. Tällöin koronan tartuntariski on ilmeinen.

Kaikkien ravintoloiden sulkemisen aikaistamista perustellaan ”juridisilla” syillä. Ei tässä juridiikkaa tarvita, vaan rajana olisi tuo virallinen anniskelulupa. Näin huoltoasemien ja muittenkin ruokabaarit, joissa ei alkoholia myytäisi, voisivat turvallisesti palvella matkailijoita ja esimerkiksi rekkakuskeja vaikka läpi yön.

Mauno Ylivakeri

yrittäjä

Nokia

Lue lisää

Ravintoloitsija ihmettelee: Pitäisikö yökerhon tilalle lanseerata päiväkerho?

Teijo kääntää uuden sivun työelämässä

Porvoolaisravintoloitsija: "Yhteentoista vuoteen ei ole ollut näin kiireinen kesä! Smaku huipentaa sen"

Ravintolat avautuvat ja terassit täyttyvät maanantaina