Mielipide

Puurakentaminen on tulevaisuutta

Puurakentaminen oli meillä pitkään unohduksissa, pois muodista. Uudet rakennukset tehtiin pääsääntöisesti teräksestä ja betonista. Syitä tähän oli monia.

Kuntien kaavamääräykset eivät antaneet puumateriaalille juurikaan tilaa, alan osaaminen oli häviämässä, puurakentaminen oli kalliimpaa ja yleinen asenneilmapiiri suosi modernistiseksi koettua betonia ja isoja lasipintoja.

Onneksi meillä oli ja on tahoja, jotka uskovat puun uuteen mahdollisuuteen rakennusmateriaalina. Suomessa riittää metsiä ja puuta. Jalostusasteen nostamisella siitä saa paremman tuoton kuin pelkkien saha- ja sellutuotteiden myymisestä maailmalle.

Samalla ala työllistää erityisesti niillä alueilla, missä työtilaisuuksia ei ole itsestään selvinä olemassa. Lisäksi saadaan laadukas vientituote. Asumisen ja rakentamisen tarve ei maailmalla ole vähenemässä, joten miksi emme ottaisi siitä omaa siivuamme?

Puurakenteet soveltuvat todella hyvin myös sairaaloiden, päiväkotien, vanhainkotien ja koulujen rakennusmateriaa­liksi, puhumattakaan omakoti- ja kerrostaloista. Lisäksi puurakentamiseen aiemmin liittyneet ajattelumallit muun muassa paloturvallisuuden osalta on kumottu.

Suomen kilpailukyvyn ja työllisyyden lisäämiseksi on kaikkien edun mukaista edesauttaa puurakentamisen tietoisuuden, koulutuksen, kehittämisen ja tutkimuksen lisäämistä. Tässä piilee meidän voimavara maailman markkinoilla.

Ensimmäisen askeleen ottaminen on joskus pienestä kiinni. Jos emme itse sitä tee, joku muu tekee sen puolestamme ennen kuin huomaammekaan.

Seppo Hämäläinen

Tuusula

Lue lisää

Puurakentamiselle 1,5 miljoonan euron tuki – rahoitusta muun muassa vähähiilisyyden ja digitalisaation kehittämiseen

Tutkimus kyseenalaistaa puurakentamisen ilmastohyödyt

Kestääkö puu avaruudessa? Japanilainen metsäyhtiö ja yliopisto aikovat laukaista puusta tehdyn satelliitin

Honkarakenteen yt-neuvottelut päätökseen – hirsitalovalmistaja irtisanoo 11 työntekijää