Mielipide

Ruuan ympäristövaikutuksista syytä keskustella

Artikkelissa ”Kaurajuomaa ja maitoa saadaan lähes saman verran hehtaarilta” (MT 4.11.) todetaan, että ero siinä, kuinka paljon kaurajuomaa tai lehmänmaitoa voidaan valmistaa hehtaarin sadosta, on pieni. Minä ja kollegani Oatlylla toivotamme terve­tulleeksi kaiken keskustelun kaura­juoman ja lehmän­maidon tuotannosta ja niiden eroista.

Meidän on kuitenkin huomautettava, että sekä artikkelissa esitetyt lasku­toimitukset että lopputulokset ovat virheellisiä. Tuotamme Oatlylla tyypillisesti yli 20 000 litraa kaurajuomaa hehtaarin kaurasadosta, kun artikkelissa ehdotetaan noin 8 250 litran tuotantoa. Tämän toteaa myös ulkopuolisten tutkijoiden tekemät elinkaarianalyysi- raportit.

Toimittaja on oikeassa, että noin kaksi kolmasosaa myllyille tulevasta sadosta säilyy käytettävänä myllyn jälkeen. Sen sijaan oletus, että vain 50 prosenttia tästä käytettäisiin tuotteidemme valmistamiseen, on virheellinen. Todellisuudessa noin 85–90 prosenttia kaurasta käytetään tässä vaiheessa tuotantoomme.

Toimittaja on myös valinnut alueen (Pohjois-Pohjanmaa), jonka sadot eivät vastaa nykyistä tuotantoamme. Etelä-Suomen sadot ovat Luonnonvara­keskuksen satotilaston mukaan noin 4 000 kiloa hehtaarilta, ja sadot Etelä-Ruotsissa, jossa tuotteemme valmistetaan, noin 5 000-6 000 kiloa hehtaari.

Käytämme noin 0,2 kiloa kauraa litraan tuotteitamme – tämä pitää sisällään niin mäskiksi kutsutun sivuvirran kuin lajittelussa ja kuorinnassa poistuvat osat. Todellisuudessa siis tuotamme 4 000 kilon sadosta noin 20 000 litraa kaurajuomaa. Jos käytämme esimerkkinä Pohjois-Pohjanmaan 2015–2019 keskihehtaarisatoa 2 952 kiloa, tuottaisimme silti noin 14 700 litraa kaurajuomaa per hehtaari. Tämä on yli 6 500 litraa enemmän kuin artikkelin arviossa.

Yhä useampi kuluttaja haluaa tehdä kestävämpiä valintoja myös ruokavalionsa osalta. Jotta se olisi mahdollista, on kuluttajille tarjottava läpinäkyvää ja faktapohjaista tietoa elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista. Tämän vuoksi pidämme avointa keskustelua ruoan ympäristövaikutuksista ja sen tuotantotavoista äärimmäisen tärkeänä.

Liisa Kolehmainen

kestävyysasiantuntija

Oatly

Lue lisää

Syö itsesi mukavaksi!

Kaurajuomayhtiö Oatly vastaa saamiinsa moitteisiin: "Emme aio muuttaa markkinointiamme"

Oatly sai huomautuksen hyvän tavan vastaisesta markkinoinnistaan: "Lapsiin suunnatussa mainonnassa hyödynnettiin lasten kokemattomuutta ja herkkäuskoisuutta"

Maksa on rasvoittunut jopa miljoonalla suomalaisella – näin vältät salakavalan sairauden