Mielipide

Kuuluuko susi Suomen luontoon?

Viime aikoina olemme saaneet lukea lehdistä ja sosiaalisesta mediasta kirjoituksia, joissa kerrotaan kasvavista haasteista, joita ihmisillä on susien kanssa.

Lemmikkieläimiä katoaa kotipihoilta suden suuhun keskellä päivää, koiria ei uskalleta monin paikoin enää ottaa metsästykseen mukaan ja eläintalouteen pohjautuvan elinkeinon harjoittaminen maaseudulla on osin käynyt mahdottomaksi.

On selvää, että jokaisella Suomen luontoon kuuluvalla eläimellä on oikeus elää Suomen hienoissa metsissä.

Viime aikoina ovat kuitenkin susien konfliktit ihmisten, kotieläinten ja lemmikkien kanssa lisääntyneet voimakkaasti. Kun vahinkoja esiintyy, on selvää, että susien kestävä määrä vahinkoalueella on ylitetty, eli susi ei enää mahdu ekologiseen lokeroonsa.

Suomessa on myös alueita, joissa susi mahtuu luontoon. Näillä alueilla on niille runsaasti luonnollista riistaa, muun muassa valkohäntäpeuroja ja kauriita. Siellä susien aiheuttamat vahingot ovat hallittavissa eikä susista juurikaan ole haittaa.

Alueilla, joilla susia on liikaa, yksinkertaisin ratkaisu asian hoitamiseksi on kannan­hoidollisen metsästyksen välitön aloittaminen. Näin toimimalla saamme susien määrän nopeasti ja tehokkaasti oikeaksi suhteessa ihmisten ja susien intresseihin.

Tarkoitus ei ole tappaa susia sukupuuttoon vaan asettaa kanta alueittain sille tasolle, jossa susilla on mahdollisuus elää omassa ekologisessa lokerossaan.

Nyt on selkeä vaara, että susimäärän kasvaessa liiallisen lisääntymisen kautta joutuvat poikaset lähtemään alueelle, jossa niillä ei kerta kaikkiaan voi olla elämisen mahdollisuuksia kilpaillessaan elintilasta ihmisten kanssa.

Pikaisen susien kannanhoidollisen metsästyksen aloittamisen puolesta.

Reijo Kehus

Kuivajoen Pohjoispuolen Metsästysseura ry:n puheenjohtaja

Iin seudun riistanhoitoyhdistys ry:n hallituksen jäsen

Lue lisää

Korona innosti koiranhankintaan – rekisteröityjen koirien määrä kasvoi edellisvuodesta

Suden kannanhoidollisessa metsästyksessä Ruotsissa on ammuttu yhteensä 17 sutta – yhdellä susireviirillä tavoitellaan kaikkien susien tappamista

Tehdään yhdessä suomalaisten susipolitiikkaa

Pauke pelottaa niin lemmikkejä kuin luonnoneläimiäkin – näillä konsteilla pelokkaan eläimen oloa voi helpottaa vuodenvaihteessa