Mielipide

Metsän kestävä käyttö

Sitran yliasiamies Jyrki Katainen on jo saanut huutia mielipiteistään. Lausunnot avohakkuista ovat olleet tyrmistyttäviä. Samassa kuorossa on esiintynyt aiemmin myös kokoomuksen entinen puheenjohtaja Pertti Salolainen.

Kumpikin on ollut pitkään edustajanamme vaikuttavissa asemissa Euroopassa. Mitähän he ovat siellä kertoneet maamme metsistä?

Sitra on tukenut metsäntutkimuksen tulosten tunne­tuksi tekemistä jo pitkään. Ahkerin kirjoittaja on ollut edesmennyt metsäprofessori Kullervo Kuusela. Hän kirjoitti laajoja raportteja, joita julkaistiin 1970-luvulta alkaen aina vuosituhannen vaihteeseen.

Ne kattavat paitsi kotimaan, myös Euroopan metsämaat ja Venäjän. Siinä olisi ollut viemisiä tuliaisiksi eri kielille käännettyinä versioina.

Boreaalinen havumetsä oli Kuuselalle dynaaminen ekosysteemi. Merkittävin luontaisia häiriöitä aiheuttava tekijä on metsäpalo, ja kasvillisuushan palaa häiriön jälkeen. Metsän kestävällä käytöllä hän tarkoitti tuotannollis-taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen sovittamista luonnonvarojen määrään ja uusiutumiseen.

Metsän käyttö on kestävää, kun se ei ylitä biologisen tuotoksen potentiaalia eikä estä ekologisten toimintojen jatkuvuutta häiriöiden jälkeen eikä vähennä biologista monimuotoisuutta. Rikas luonto ja inhimillisen kehityksen edellytykset turvataan myös tuleville sukupolville.

Olisiko näistä näkemyksistä ollut apua arvioitaessa monimuotoisuuden ongelmaa?

Simo Hannelius

metsänhoitaja

Kauniainen

Lue lisää

Jyrki Katainen ei lähde kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi – "Minulla ei ole palavaa halua tulla valituksi"

Jyrki Katainen oikaisee avohakkuupuheitaan: "Kyseessä oli osin huumoria, mutta vitsi ei mennyt läpi"

Metsäntutkija: "Hirvikantaa pitää saada reilusti pienemmäksi ja valkohäntäpeura kokonaan pois"

Sekametsä pienentää tuhoriskiä – kuusi pärjää kasvussa männyn rinnalla