Mielipide

Tasapuolisuutta koronarajoituksiin

Koronatilanteen pahentuessa on täysin perusteltua pyrkiä vähentämään ihmisten kontakteja toistensa kanssa. Ikävä kyllä tällä hetkellä monet alueelliset rajoitukset ovat hyvin epäloogisia ja kohtelevat esimerkiksi kaupan alan toimijoita eriarvoisesti.

Kauppakeskukset, jättimarketit, kiinteät liikkeet ja arkitorit ovat selvinneet hyvin pienin rajoituksin, mutta maamme markkinat ja lukuisat kaupalliset myyntitapahtumat joulutoreista myyjäisiin ovat pääsääntöisesti kokonaan kielletyt, vaikka ne noudattaisivat tiukkoja turvatoimia ohjeistusten mukaisesti.

Kauppatoreilla muutaman kymmenen joulumökin joulutori tai joulumarkkinat on nyt kielletty, kun taas viereisellä arkitorilla muutaman metrin päässä voi olla vaikka 200 kauppiasta melko kevein turvatoimin. Viereinen kauppakeskus jättimarketteineen ja kymmenine putiikkeineen on avoinna normaalisti. Huippuna on, että kauppakeskuksen aulatiloissa on nyt myymässä iso joukko joulutorin yrittäjiä, vaikka ulkojoulutori on kielletty. Tässä ei ole mitään logiikkaa.

Kuka kertoisi, miksi pääosin ulkotiloissa tiukoin turvatoimin toteutettavat markkinat ja joulutorit ovat vaarallisempia koronan kannalta kuin vaikkapa kauppakeskukset tai anniskelu­ravintolat? Se, että markkinat määritellään tapahtumiksi, ei riitä perusteeksi, varsinkaan kun tartuntojen lähteistä kertova statistiikka ei tue markkinoihin ja kaupallisiin myyntitapahtumiin kohdistuvia rajoituksia.

Rajoitusten lähde löytyy maamme hallituksesta sekä STM:stä, joissa on tietoisesti suljettu silmät tosiasioilta ja edetty hallituksen poliittisen päätöksen pohjalta, vaivautumatta miettimään, mitä vääristymiä se todellisuudessa aiheuttaa.

Koronarajoitukset ovat kohdelleet koviten juuri niitä tuhansia pk- ja mikroyrityksiä, jotka ovat valinneet myynti­kanavakseen markkina- ja tapahtumamyynnin. Vähintään 1 500 yritystä on jo joutunut lopettamaan toimintansa ja noin 3 000 henkeä on joutunut työttömäksi. Samaan aikaan kaupan alan isot toimijat kertovat ennätys­tuloksistaan.

On ennenkuulumatonta, että koronarajoituksilla tuhotaan maamme perinteikäs markkinakulttuuri ja laillinen elinkeino sekä samalla vääristetään perusteettomasti ja pysyvästi kaupan alan kilpailutilannetta isojen toimijoiden eduksi pienten yritysten kustannuksella.

Ari Kallas

toiminnanjohtaja

Tori- ja markkinakaupan keskusjärjestö

Lue lisää

Torille on tilausta

18. luukku: Karuselli vie vieraaseen maailmaan Brysselin joulumarkkinoilla

Korona-ajan joulumarkkinoissa luovuus on valttia: Vaasassa levittäydyttiin torille ja peruttiin ilotulitus, Savonlinnassa pankkisali muuntui väljäksi kauppahalliksi

Taavi Heikkilä: ”S-ryhmän kasvulla ei ole rajoja”