Mielipide

Metsien todellinen hiilinielu

Jo 20 miljoonan kuution hakkuusäästö vuodessa kattaa kaikki energiasektorin 53 miljoonan tonnin vuotuiset päästöt, jossa mukana on myös turpeen poltto.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimusten mukaan metsän hiilestä 40 prosenttia on puissa ja loput 60 prosenttia maapohjassa.

Jos lasketaan Luken tutkimuksen tulos eli että avohakkuu ei vähennä maaperässä olevaa hiiltä, niin hiilinielu on jo järkyttävä.

Suomen metsien kasvu on vuodessa noin 110 miljoonaa kuutiota. Se ottaa ilmasta hiilidioksidia noin 275 miljoonaa tonnia ja hakkuupoistuma 90 miljoonaa kuutiota ja vähentää nielua noin 90 miljoonaa tonnia. Suomen metsien hiilinielu olisi vuodessa järkyttävät 185 miljoonaa tonnia. Siinä on varaa muillekin päästöille, joita ei ole tässä huomioitu.

Eero Leinonen

Vaala

Lue lisää

"Emme tiedä, miten hake tehdään muissa maissa" – energiavaikuttaja Timo Rajala on huolissaan Suomen energiaomavaraisuudesta

Keskustan Hoskonen kertoo keskustan eduskuntaryhmässä käydyn "kriittisen ja asiallisen" keskustelun turpeesta – "En tule äänestämään EU:n elvytyspaketin puolesta"

Hallituspuolueilla riitaa puun polton verottamisesta – MTK haluaa turpeelle nollaverotuksen

Arpapeliä miljardeilla