Mielipide

Valtion pankkipolitiikka ihmetyttää

Hiljattain hoitamani säätiön kirjanpitäjä kysyi, että oletko jo ehtinyt lähettää ennakkovero­maksun verottajalle tavanomaiselle Osuuspankin tilille? Olin lähettänyt. Hän sanoi, ettei maksu mene perille, koska valtio/verottajakin on poistanut kyseisen rahalaitoksen tilivalikoimastaan joulukuun alusta ja käytettävät tilit ovat nyt Danske Bankissa ja Nordeassa.

En ollut saanut tietoa ulkoa­päin enkä tuon kuukausittaisen maksun takia ollut käynyt verottajankaan sivuilla, josko siellä tieto mahdollisesti olisi ollut. Sain pankissa odottamassa olleen maksun muutettua uuteen osoitteeseen.

Julkisuudessa ja tämänkin lehden sivuilla on ollut Traficomin ilmoituksia muun muassa polttoaine-maksun tilinumero­muutoksista, jotka liittyvät varmaankin samaan asiaan.

Ihmetyttää, miksi mielestäni vähiten negatiivisessa julkisuudessa ollut pankkiryhmittymä on sysätty valtion suunnalta sivuun. Kaiken lisäksi kyseisellä rahalaitoksella lienee kaikkein eniten vielä avoinna olevia konttoreita Suomessa.

Kymmeniä vuosia valtion parjattuja tukiaisia kuntatasolla jakaneena ymmärrän, että kyse lienee jostain kummallisesta kilpailutuksesta, mutta odotan tähän julkista vastausta.

Muistan 80-luvulta tapauksen. Silloin Postipankki oli valtion pankkina, ja rahalaitoksen oli kannattavaa perustaa uusi iso konttori Tampereelle. Tämä aiheutti sen, että tukien maksujen meno viljelijöiden tilille viivästyi päivän. Näiden maksujen käytännön järjestelyiden suunnitteluissa mukana olleena kyselin tuolloin, miksi tällainen toimi on tarpeen. Vastauksesta sai ymmärtää, että kun kysymyksessä ovat suuret rahasummat, niin yhden vuorokauden mittainen lisäolo valtion tilillä tuo jo merkittäviä korkohyötyjä siihen aikaan.

Valtionkin kannattaisi pysytellä suomalaiset juuret omaavissa rahalaitoksissa. Olkoon sitten vaikka kolmen pankkiryhmittymän tilit käytössä. Tiedän, että pankkipolitiikkakin on eräille vähän kuin punaista vaatetta näyttäisi sonnille, mutta tällaisina aikoina tulisi suosia kotimaisia, taustaltaan arvostettuja yhteisöjä.

Pasi Tuominen

metsätalousneuvos

Eura/Kiukainen

Lue lisää

Politiikan vuotta ravistivat rikokset, ministeriero ja murhayritys – muistatko vielä nämä koronan varjoon jääneet kohut?

Metsäyhtymien digiloikasta tuli hikiloikka

Suomi tarvitsee hyviä veronmaksajia

Tuntuuko euron korotus palvelumaksussa pieneltä? – pankit keräävät niistä kymmeniä miljoonia, OP perii nyt kahden euron maksun korottomalta käyttötililtä