Mielipide

Kivitalikolla jään kimppuun

Tämäkin talvi näyttäisi toistavan edellistä liukkauden suhteen. Muutama vuosi sitten pähkäilin, kuinka saisin tien pinnasta liukkaan jääpeitteen irti olemassa olevalla maitotilan kalustolla. Kevättöiden yhteydessä traktorin etu­kuormaimeen liitettävällä pari metriä leveällä, järeästä raudasta tehdyllä kivitalikolla on käyttöä. Suurimman osan vuodesta talikko kyyhöttää pihan perällä toimettomana.

Talikon piikit alaspäin kohti jäistä pintaa ja samalla etukuormaimen hallintavivun avulla painatat talikkoa tiukemmin jäätä kohti. Traktorin vauhti ei saa olla kuin muutaman kilometrin tunnissa. Liukas jään pinta murskautuu hiljalleen. Voihan toimenpiteen toistaa tuloksen parantuessa. Mahdolliset aiemmat hiekoitushiekat tulevat näkyviin.

Tilanteissa, jolloin hiekoitushiekka ei pysy jään pinnassa, tämä menetelmä auttaa pitämään tien pinnan liikennöitävänä myös kävelijöille.

Osmo Korhonen

Riistavesi

Lue lisää

Yksityisautoilijoiden tyytyväisyys teiden talvikunnossapitoon on kohentunut Keski- ja Itä-Suomessa – jopa puolet oli tyytyväisiä viime talvena

Koneviesti: Yksityistielain tärkeimmät muutokset: Kokoukset voi pitää puhelimitse, tiekunta saa järjestää kimppajätehuollon ja tienpidon voi ulkoistaa kokonaan

Marin nousi velalla suosituksi

Suomen metsät ja Sirpa Pietikäinen