Mielipide

Pitäisikö viljan oikeasti loppua Suomesta?

Pellervon taloustutkimus PTT:n maatalousekonomisti Tapani Yrjölä vakuuttelee, ettei vilja lopu Suomesta (MT 4.1.). Kirjoituksen pääviesti tuntuu olevan, että suomalaisen viljanviljelijän pitää tuottaa viljaa Euroopan halvimmalla tuottajahinnalla nyt ja tulevaisuudessa.

Vaikka vuoden 2020 Suomen viljasato oli kolmanneksi huonoin tällä vuosituhannella, maatalousekonomisti Yrjölän mukaan koko keskustelu aiheesta on paniikin lietsontaa, vaikka suomalaisen viljan­viljelyn kannattavuus on sellainen, ettei jatkuvuutta enää ole.

Ihmettelen, ettei Pellervon taloustutkimuksessa ole tietoa siitä, että suomalaista ohraa tai kauraa ei kyetä tuottamaan kannattavasti hinnalla 120 euroa tonnilta.

Tapani Yrjölälle muistut­taisin, että viljanviljelijä pystyy kyllä olemaan vuoden pari tuottamatta kiloakaan viljaa, mutta suomalainen elin­tarviketeollisuussektori ei sitä kestä.

Suomessa käytävä viljanhintakeskustelu on viljan­viljelijän hätähuuto toiminnan jatkumisen puolesta eikä paniikin lietsontaa.

Ari Nyman

maanviljelijä

Tuusula

Lue lisää

Lukijalta: Pitääkö suomalaisen viljelijän tosiaan tuottaa viljaa Euroopan halvimmalla tuottajahinnalla nyt ja tulevaisuudessa?

Metsänomistajat käyttävät harvakseltaan verkkopalveluita – yksi erottuu suosiossa muista

PTT sai kokeneen äänen

Cap-uudistus ei mullista maataloutta – tilojen määrä jatkaa alenemista, samoin tulot