Mielipide

Vuorenkilpi, ärsyttävin vieraslaji

Seppo Vuokolle. Täällä Suonen­joella mustikka-puolukka­tyypin taimikon erikoisin vieraslaji/ karkulainen on vuorenkilpi. Se menestyy hoidetussa parimetrisessä männyntaimikossa ihan hyvin hoitamatta. Voi olla, että se on levinnyt noin 10 metrin päähän kipatuista pihansiivouksen kasvinjäänteistä. Pihassa kasvaa vuorenkilpeä.

Tätä metsäkarkulaista käytin tänä syksynä hyväkseni ja keräsin edellisvuotisia kuivuneita lehtiä. Tein niistä siperialaisen reseptin mukaan voimia antavaa teetä. Sain siitä parikymmentä annosta, jotka on juotu. En ole voimien huomannut lisääntyvän enkä vähenevän.

Lähimetsikössä siperianpihta näyttää olevan myös erittäin tehokkaasti leviävä karkulainen.

Matti Rossi

Suonenjoki

Lue lisää

Varsinais-Suomessa ihmetellään, ketkä tuovat vesiin haitallisia vieraskaloja, "kuin pelaisi venäläistä rulettia Suomen luonnolla" – Oletko törmännyt nokkasärkeen, katkerokalaan tai aurinkoahveneen?

Etelän eksotiikkaa Turussa!

Tuhat tulokaslajia on ylittänyt Suomen rajan 2000-luvulla, pohjoisen asukeilta elintila on sen sijaan loppumassa – uusia tulokkaita on jo lähellä

Kuinka suuri osa ilmassa saalistavien tervapääskyjen ravinnosta voi olla hämähäkkejä? Pienen asian kummasteleminen voi tarjota ison oivalluksen, Seppo Vuokko kirjoittaa