Mielipide

Arpapeliä miljardeilla

Kauppaneuvos Kyösti Kakkonen kirjoitti Karjalaisessa (8.1.) ”Hölmöläisten arpapelistä”. Kyse on turvetuotannon alas­ajoon liittyvästä poliittisesta päätöksestä.

Kaikki sai alkunsa 5.12.2000, kun eduskunnan suuressa valiokunnassa käytiin keskustelu, onko turve uusiutuva luonnonvara vai ei. Vihreät Tuija Braxin johdolla olivat sitä mieltä, että eihän se turve voi uusiutua. Koska asiasta oltiin erimielisiä, suoritettiin äänestys, joka päättyi tasatulokseen 12–12. Koska asia haluttiin ratkaista, sääntöjen mukaan, suoritettiin arvonta.

Hieno juttu, arvalla siis ratkaistiin iso elinkeino­poliittinen asia ja ”kolikonheiton” lopputuloksena päätettiin, ettei turve uusiudu. Ruotsin parlamentti on päättänyt, ei siis arponut, että turve on uusiutuva luonnonvara ja sitä voi hyödyntää biopolttoaineena.

Laskennallisesti turve­varantomme arvo nyky­hinnoilla on yli 300 miljardia euroa. On järkyttävää, mikäli eduskunta ratkaisee miljardiluokan asioita arvalla.

Yrjö Saraste

Helsinki

Lue lisää

"Emme tiedä, miten hake tehdään muissa maissa" – energiavaikuttaja Timo Rajala on huolissaan Suomen energiaomavaraisuudesta

Keskustan Hoskonen kertoo keskustan eduskuntaryhmässä käydyn "kriittisen ja asiallisen" keskustelun turpeesta – "En tule äänestämään EU:n elvytyspaketin puolesta"

Hallituspuolueilla riitaa puun polton verottamisesta – MTK haluaa turpeelle nollaverotuksen

Tieto on entistä enemmän politisoitunut